Fyra barn på cykel på cykelväg
Shutterstock

Karlstad prisas för arbetet med vägtrafiksäkerhet

Karlstad har varit förskonat från trafikdödsfall i innerstaden under åtta av de senaste tio åren. Kommunen tilldelas nu Dekra Vision Zero Award 2023 för sitt framgångsrika arbete.

EU:s samordnare för vägtrafiksäkerhet, Kristian Schmidt, gratulerar Karlstad till framgången;

– Det bör vara en inspiration, en uppmuntran och ett bevis för oss alla att det går att uppnå. Åtta år utan dödsfall kan inte tillskrivas tur – när allt kommer omkring handlar det om att ha rätt åtgärder.

I Sverige är Vision Zero kanske mer bekant som "nollvisionen", målet om vägtrafik utan dödsfall.

– Nästan 1 300 städer runt om i världen har redan uppnått målet med noll trafikdödsfall under minst ett år, många av dem under flera år. Dessa städer, och särskilt våra pristagare sedan 2016, bevisar att Vision Zero är möjligt, säger Jann Fehlauer, vd för DEKRA Automobil GmbH.

Kajsa Sundström Van Zeveren, chef för Region Värmland European Office, mottog Karlstads kommuns utmärkelse vid en tillställning i Bryssel.

– I nästan tio år har Karlstad systematiskt arbetat med hastighetsreglering och barnens skolvägar. Även om kommunen har gjort mycket finns det alltid önskemål om mer. Utmaningen framåt är att få vägtrafikanter att följa trafikregler och visa hänsyn för varandra, säger Kajsa Sundström Van Zeveren.

Klicka på denna länk för att läsa mer om priset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

18 April 2024