Therese Lindgren
Therese Lindgren

Kollektion från välkända stilinspiratörer i Rundgång

Rundgång i Karlstad lanserar kollektion med elva stilinspiratörer för att motivera fler att handla secondhand och värna om våra gemensamma resurser. Therese Lindgren, Sara Wimmercranz, Nina Campioni, Malin Person och artisten Gerd, är några av de profiler vars plagg och prylar som kommer att säljas i Rundgång från och med den 2 december.

Nästan en tredjedel av alla kläder som köps används inte och i genomsnitt slänger vi åtta kilo textil per person och år i soporna. Det vill Karlstads cirkulära popup-galleria Rundgång som kom till utifrån ett medborgarförslag och en politisk motion ändra på. Popup-gallerian som drivs av Karlstads kommun, Karlstads Energi och Mitt i City inom ramen för Klimatneutrala Karlstad 2030 med finansiering av Viable Cities, är ett sätt för oss att testa förutsättningarna och intresset för en återbruksgalleria i Karlstad.

– Normen är att köpa nytt och vi känner oss ofta duktiga när vi skänker vidare, trots att den verkliga klimatvinsten inte är att skänka utan att handla det som redan finns. Vi behöver normalisera begagnat, visa upp våra cirkulära köp, berätta om när vi bär begagnat och visa att det är framtiden, säger Emma Sundh, projektledare för Rundgång, Karlstads kommun.

Rundgång vars syfte är att minska klimatpåverkan, främja cirkulär ekonomi, hållbart företagande och ett levande centrum, verkar för att putta beteenden i mer cirkulära banor och sänka tröskeln för att handla begagnat.

– Du kan köpa 393 begagnade jackor för samma klimatpåverkan som en ny jacka. Just därför släpper vi en kollektion med plagg och prylar, signerade en rad stilinspiratörer som vurmar för cirkulärt. Tillsammans med dem låter vi deras plagg vandra vidare med hjälp av en himla bra story! Proveniens! Vem vill inte glida in på festen i Malin Perssons klänning? säger Emma Sundh.

Reduce, Reuse, Repair, Repeat

Kollektionen – som döpts till "Reduce, Reuse, Repair, Repeat" – släpps lördagen den 2 december klockan 10:00. I kollektionen finns kläder, väskor, skor, accessoarer och inredningsdetaljer. Delar av intäkterna skänks till förmån för Musikhjälpen, som i år har temat “Ingen ska behöva dö av hunger”.

– Vi behöver ställa om vårt samhälle, där möjligheten att handla det man behöver cirkulärt är en del av lösningen. Kollektionen är en av flera satsningar som Rundgång gör till förmån för Musikhjälpen, säger Emma Sundh och fortsätter:

– Vi måste ta hand om resurserna flera gånger om.

Medverkande i kollektionen Reduce, Reuse, Repair, Repeat:

Therese Lindgren (@therese), greenfluencer och djurrättsaktivist.
Jeanbosco Nzubaha
(@thejeanbosco), stylist, vintagesamlare och stilinspiratör.
Malin Persson
(@themalinpersson), inredare, stilinspiratör och återbruksexpert.
Sara Wimmercranz
(@sarawimmercranz), entreprenör och cirkulär fanbärare.
Nina Campioni
(@ninacampioni), modejournalist, poddare och cirkulär entreprenör.
Hulda Andersson
(@huldaandersson), stylist och återbruks-älskare.
Roya Sarvestani
(@royasarv), återbruksproffs och stilinspiratör.
Maria Soxbo
(@mariasoxbo.se), journalist och hållbarhetsexpert.
Annika Sundin
(@medveten_i_stan), greenfluencer och omställningsivrare.
Sara Olsson
(@hallbarasara), greenfluencer och omställningsivrare.
Elin “Gerd” Lundgren
(@gerd_music), artist.

Sidan uppdaterad: 2024-01-05

21 Juli 2024