Två män och en kvinna står framför en bardisk. Kvinnan, som är polis, står längst till höger.
Magnus Wallgren, samordnare Krogar mot knark i Karlstad, Andres Romero, driftchef på O´ Learys, och Ulrika Sundström, lokalpolisområdeschef i Karlstad.

”Jag sponsrar bara gängkrig när jag är med polarna”

Nätverket Krogar mot knark i Karlstad lanserar nu delar av den nationella kampanjen ”Usla ursäkter”. Syftet är att motverka narkotikaanvändningen på krogen. Inför de kanske mest intensiva helgerna inom krogbranschen vill Krogar mot knark belysa att narkotika påverkar fler än den enskilde individen.

– Krogar mot knark är en effektiv arbetsmetod som vi i Karlstad arbetat framgångsrikt med. Förebyggande arbete mot narkotikaanvändning ger vinster för både krogarna, krogupplevelsen och för tryggheten i Karlstad, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

I arbetet för att minska användandet av narkotika i krogmiljön går krogar, polis och kommunen ihop i en gemensam kampanj där de visar hur partyknarkandet påverkar långt många fler än den enskilda individen.

– Vi från polisen kommer att arbeta aktivt mot narkotika i krogmiljön under jul- och nyårsfirandet. De som köper knark för eget bruk tänker inte på att de göder den organiserade brottsligheten. Alla har ett ansvar att stoppa knarket, säger Ulrika Sundström, lokalpolisområdeschef i Karlstad.

Tidigare kampanjer har ofta fokuserat på de negativa konsekvenserna som narkotikan har på individens hälsa. Men de har visat sig vara lätta att bortse ifrån och hitta ursäkter för. Krogar mot knark i Karlstad vill få till en tankeställare samt ett viktigt perspektiv att debattera.

Med budskap som ”Jag sponsrar bara gängkrig när jag är med polarna” och ”Jag finansierar bara mord några gånger per år” vill Krogar mot knark trycka på att narkotika är en av de största inkomstkällorna för svenska kriminella gäng.

– För oss på O ‘Learys är samverkan med polisen, kommunen och branschkollegor en självklarhet i vårt arbete för en trygg och säker krogmiljö, både för våra gäster och vår personal, säger Andres Romero, driftchef på O´ Learys.

Dödsskjutningar i Sverige har ökat de senaste åren. Under 2023 har det fram till dags dato skett över 50 dödsskjutningar. En majoritet av skjutningarna kan kopplas till de kriminella gängen. Den utvecklingen vill vi inte ha i Karlstad!

– Målet med kampanjen är att öka medvetenheten om narkotikahandels effekter. En ny kartläggning visar att 42 procent av krogpersonalen upplever att det finns mer narkotika på krogen idag än för fem år sedan. Närmare 70 procent rapporterade att de sett narkotikapåverkade gäster på krogen, säger Magnus Wallgren, samordnare för krogar mot knark i Karlstad

Sidan uppdaterad: 2023-12-19

20 Juli 2024