Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Maj Lis tränar med Habbie
Karlstads kommun

Karlstads kommun

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Från tanke till verklighet - Habbie hjälper Karlstadsborna att bli friskare

Föreställ dig ett hjälpmedel som gör att de som inte tar sig till en träningslokal får hjälp att träna där de är. Ett hjälpmedel som motiverar fysiskt och psykiskt sjuka att orka röra på sig och förbättra sitt mående. Hjälpmedlet heter Habbie och är en digital fysioterapi som har utvecklats på initiativ av Karlstads kommun.

Fysioterapeuten Martina Skoglund knackar på dörren hos 76-åriga Maj-Lis. Hon bor i en lägenhet på Stockfallets stödboende för personer med psykisk funktionsnedsättning.

Maj-Lis är en av 15 karlstadsbor som använder Habbie just nu och hon ska visa hur den fungerar. Vi välkomnas in och slår oss ner i en soffhörna.

- Utan den här hade träningen aldrig blivit av, säger Maj-Lis och pekar på ett stativ med en surfplatta som står i rummet. Det är hennes nya digitala träningskompis.

I surfplattan är Habbie installerat och Martina Skoglund har satt ihop ett träningsprogram som Maj-Lis gör klockan 11, varje vardag. Nu är hon uppe i 65 avklarade pass och får beröm av både Habbie och Martina.

Teknik som träningsglädje

Det främsta målet med Maj-Lis träning är att mildra en artros, hon behöver också gå ner i vikt för att kunna göra en operation. Men att komma till skott med träning har länge varit svårt för henne precis som för många andra. På kylskåpet sitter en gammal utskrift med streckgubbar och övningar som aldrig blev gjorda, men när den digitala hjälpen kom in i bilden hände något med motivationen.

-Jag har inte orkat förut, men med plattan är det roligare för där har jag en instruktör som visar hur jag ska göra och så ser jag mig själv när jag tränar.

När det är dags för dagens pass påminner Habbie och Maj-Lis kan starta sina övningar. Hon har sin rollator som stöd och gör både arm- och benövningar. Visst är det lite jobbigt, men hon får sin belöning.

-Jag hade varit mycket stelare utan träningen, konstaterar hon

Idén till Habbie föddes på vård- och omsorgsförvaltningen 2018, efter inspiration från Japansk välfärdsteknik. Tillsammans med Karlstadsföretaget Habbie HealthTech och med stöd från Vinnova utvecklades programmet som nu sprids i landet.

Karlstads kommun har upphandlat tjänsten sedan 2021 och sedan dess har den framför allt använts på äldreboenden för rehabilitering och förebyggande träning.

De som får låna utrustningen är personer som har svårt att ta sig till en träningslokal av fysiska eller psykiska skäl.

Ökat välbefinnande och personliga framsteg

Sedan hösten 2022 jobbar Martina Skoglund med inriktning på personer som har psykiska diagnoser och där ser hon att träningen kan göra stor skillnad för måendet.

I vissa svåra fall handlar det om personer som inte går ut och knappt tar sig ur sängen om dagarna. Som Robert, han vill inte ha besök, men berättar gärna om träningen på telefon.

- Nyss när jag reste mig från sängen ramlade jag för att jag är så svag i benen och har dålig balans.

Robert har testat Habbie i några veckor nu och hans mål är att bli starkare och få bättre kondition. Motivationen att träna har inte funnits där förut, men nu blir övningarna gjorda och precis som Maj-Lis tycker han att det är roligare med en digital instruktör.

-Jag känner mig duktig när jag gör övningarna och det här är roligare än att träna själv.

Även om användarna tränar själva så har de regelbunden kontakt med Martina Skoglund.

Hon har koll på deras framsteg och om de behöver lite extra stöttning. Det är svårt att mäta resultat av Habbie, men responsen från användarna är väldigt positiv.

- De får en ökad daglig fysisk aktivitet och det i sin tur ger ett ökat välbefinnande och en bättre förmåga att hantera sina psykiska besvär.

Habbie gör också att personalen kan räcka till för fler patienter och Martina hoppas på en ökad användning både på kommunens olika boenden och i det egna hemmet.

- Att se sig själva träna ger en ökad tilltro till den egna förmågan, att man faktiskt klarar av att röra på kroppen och att den fungerar, säger Martina Skoglund.

Habbie appen
Maj Lis står och gör sin övning i köket
Maj Lis står och gör sin övning i köket

Sidan publicerad: 2024-01-12

Hittade du det du sökte på sidan?