Engholmsbron
Engholmsbron

Engholmsbron har öppnat för trafik

Efter några förseningar öppnade den nybyggda Engholmsbron på Lamberget för trafik under måndagskvällen.

Den tidigare Engholmsbron revs i augusti 2021 och den nya bron skulle egentligen öppnats i oktober 2022. Men på grund av en underleverantörs konkurs har brobygget drabbats av många förseningar. När effekterna av konkursen var lösta var planen att öppna bron september 2023 men projektet drabbades av nya förseningar.

Förseningen under hösten och vintern berodde på att bron inte kunnat godkännas vid de besiktningar som genomförts på grund av fel både i montering och dokumentation. Nu har entreprenören åtgärdat samtliga brister och bron kunde sent igår eftermiddag godkännas för öppning, Stefan Prochazka, projektledare för brobygget på teknik- och fastighetsförvaltningen.

Äntligen öppen

Efter fortsätt slutbesiktning under måndagseftermiddagen kunde besiktningen godkännas och trafiken släppas på kl 18.

- Nu känns det skönt att vi äntligen kan släppa på trafiken. Det här har varit mer långdraget än vi hade önskat, säger Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

Valmet, med sina drygt 1000 anställda, är en av de aktörer som känt av den stängda bron allra mest.

- Vi är väldigt glada att bron nu är öppen. Ur ett logistikperspektiv förenklar den här bron väldigt mycket. Både inkommande och utgående transporter har behövt köra runt hela området så det här sparar oss mycket tid, säger Magdalena Ottosson, logistikchef på Valmet.

Lite kompletterande arbeten kvarstår

Efter att bron öppnats kommer det som är kvar av den gamla järnvägsbron intill Engholmsbron att rivas. Det kvarstår även lite målningsarbeten men varken målningen eller rivningen av järnvägsbron kommer att påverka trafiken. Dessa arbeten ska vara klara till sommaren.

Fakta om bron

Den nya Engholmsbron är en fackverkbro i stål som är 32 meter lång, 14,5 meter bred och väger 220 ton.

Sidan uppdaterad: 2024-01-23

22 Juli 2024