Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Undersköterskan Johanna cyklar på vägen. Runt om sig ligger det högar av snö och isiga ytor.
Mikaela André

Mikaela André

Johanna och hemtjänsten hjälper våra Karlstadsbor året om

De täcker upp alla Karlstads kommuns stadsdelar eller ytterområden, de jobbar tidigt på morgonen och sent på kvällen och de tar sig fram i ur och skur. Johanna och hennes kollegor i hemtjänsten finns till för behövande karlstadsbor - varje dag, året om.

Efter studenten på vård- och omsorgsprogrammet på Tingvallagymnasiet 2022 har undersköterskan Johanna rattat cykeln och tagit sig an ett samhällsviktigt uppdrag och yrke. Ett yrke som gör skillnad på riktigt.

Ett omväxlande jobb – med det lilla extra

Den ena dagen är inte den andre lik. Förutom att utföra omsorgsarbete som att stötta vid tandborstning, ge medicin eller ta blodsocker, så finns det utrymme för det lilla extra. Som att dansa till omsorgstagarens favoritlåt, eller sjunga under tiden som frukosten förbereds.

- För mig är det viktigt att få göra det lilla extra och att få se glädjen i ögonen hos dom vi möter och kommer hem till. Det är viktigt att våga bjuda på sig själv.

Att jobba i hemtjänsten ger enligt Johanna nya perspektiv och kunskaper. Du lär dig allt från service, medicin och insikter om olika sjukdomar. Men enligt Johanna finns det en sak som är det bästa: att få möta människan.

– Jobbet blir aldrig enformigt och du får ett helt annat och mer personligt möte med omsorgstagarna. Här får du träffa personen bakom insatsen och utforma hjälpen helt utifrån individen.

Möta utmaningar med en positiv inställning

Sämre dagar finns det på alla jobb. Hårda och snabba väderomväxlingar som det har varit på senaste tiden kan ge lite högre puls när det är dags att ta sig fram. Då gäller det att försöka hålla en positiv inställning enligt Johanna:

– Det var en omsorgstagare som utryckte att det är så synd om oss som ska ta oss ut i snöovädret bara för att komma hem till hen, berättar Johanna.

Hon skrattar och fortsätter:

– Då svarade jag lite skämtsamt tillbaka att ”Men det är perfekt, för nu fick jag och kollegan passa på att göra snöänglar och köra lite snöbollskrig innan vi kom hit".

– Vi jobbar ju varje dag med att alltid hitta lösningar och göra något jobbigt till det bättre!

En ny bild av hemtjänsten

Första gången Johanna fick kontakt med hemtjänstens värld var under gymnasietiden. När det var dags för praktik så fick Johanna praktisera på en hemtjänstenhet i en annan kommun.

– Där och då fick jag ingen bra bild av hemtjänsten. Första intrycket är jätteviktigt för alla jobb och jag fick ingen bra helhetsbild.

Johanna lovade sig själv att hon ska aldrig skulle börja jobba inom hemtjänsten igen.

– Sen kom den där sommaren efter studenten när jag sökte ett sommarjobb i Karlstads kommun. Då blev jag blev erbjuden intervju för hemtjänsten och tänkte att jag får ge det en ny chans.

Det blev en fullträff. Efter en sommar på enheten blev hon erbjuden en fast tjänst som undersköterska.

– Jag tänker hela tiden på att jag sa för något år sedan att ”Jag ska aldrig hamna i hemtjänsten, det är det värsta jag har gjort” till att det i stället blev ”det är ju det här jag vill göra”.

Hon avslutar:

– Det här kanske inte är ett jobb för alla, men alla borde åtminstone testa någon gång i livet. Eller ge det en andra chans som jag gjorde. För det blev ju riktigt bra.

Fakta

Namn: Johanna Ahlqvist
Ålder: 20 år
Bor: I Karlstad tillsammans med bästa kompisen, och två katter som heter Smilla och Svea.
Arbetar som: Undersköterska på hemtjänsten, enhet 2 på Våxnäs.
Fritiden: Spelar innebandy i Skoghall i det nystartade division 3-laget.

Undersköterskan Johanna

Sidan publicerad: 2024-02-01

Hittade du det du sökte på sidan?