Bild av personer som tar emot Klimatpriset, vinnare Blue Ocean Closures
Foto: Patrik Fahlin, December Flower Productions AB

Blue Ocean Closures vinner Klimatpriset

Blue Ocean Closures, ett innovativt företag inom förslutningsteknik, har tilldelats Karlstads kommuns klimatpris för 2023. Företaget, som arbetar för att vi alla ska minska vår plastanvändning och vårt koldioxidavtryck, har bland annat blivit välkända för deras innovativa skruvkorkar och lock.

Blue Ocean Closures produktion bygger på en grundteknik som kan spåras tillbaka till 1950-talet, men utvecklingen tog fart i Sverige och Danmark kring 2010. Deras huvudsakliga bidrag till en bättre miljö är att byta ut plast mot material tillverkat av hållbara pappersfiber. Genom att byta ut plast mot hållbara pappersfiber minskar de koldioxidavtrycket med upp till nio gånger.

Företagets innovativa arbete har landat i, bland annat, en återvinningsbar förslutningskork av biomassa som på sikt kan bidra till mindre nedskräpning i naturen och mindre plast i haven. Grundare och VD Lars Sandberg, som också har en lång bakgrund inom skogs- och förpackningsindustrin, är glad över priset och uppmärksammar hela teamet:

– Vi är extremt glada och stolta över Klimatpriset. Vår fokus är att minska plast och koldioxidavtryck och det känns jätteroligt att vårt fantastiska team får uppmärksamhet för arbetet de gör.

Kork och lock skapad av biomassa.
Blue Ocean Closures produkter skapade av biomassa. Foto: Patrik Fahlin, December Flower Productions AB

Produktionen har nu tagit fart på riktigt och de första produkterna från Blue Ocean Closures rullar ut på marknaden under 2024.

– Våra första produkter kommer ut på marknaden i år och vi arbetar för att bygga en effektiv produktion samtidigt som vi planerar för internationell tillväxt, säger Lars Sandberg.

Från plast till papper – en miljövänlig omställning

Under Blue Ocean Closures produktion tillverkas en matta som består av cellulosafiber och samma typ av styrketillsatser som finns i andra pappers- och hygienprodukter. Genom teknik görs sedan mattan i 3D-form med material som är starkt, styvt och väldigt exakt.

– Med vår produktion minskar vi koldioxidavtrycket upp till nio gånger. Dessutom skapas stor nytta av att processen är väldigt energisnål och att produkterna går att återvinna.

Med den avancerade produktionen kommer även utmaningar då en helt ny kategori av produkter skapas.

– Avancerade fiberbaserade förslutningar har inte funnits förut. Det betyder att vi har utmaningar i materialteknik, tillverkning och på marknaden som ingen haft förut. Det är väldigt spännande och intressant, avslutar Lars Sandberg.

Nomineringstext

Karlstads kommuns klimatpris 2023 tilldelas Blue Ocean Closures AB, som har lyckats skapa en återvinningsbar förslutningskork av biomassa som är enkel att återvinna. På sikt kan denna innovation bidra till mindre nedskräpning i naturen och mindre plast i haven. Korkar är en av de vanligast förekommande engångsprodukterna som slängs i naturen och därför är det viktigt att de är fossilfria. När de inte slängs i naturen hamnar de ofta förr eller senare i sopförbränning och då är det extra fördelaktigt att de inte bidrar till fossila utsläpp. Blue Ocean Closures AB bidrar därför till en bättre miljö, ett hållbarare samhälle och minskat klimatavtryck.

Läs mer

Är du nyfiken på mer information om Blue Ocean Closures arbete? Då kan du kika in på deras webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att ta del av mer information.

Sidan uppdaterad: 2024-02-21

18 Maj 2024