Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Marcus Wandt
SpaceX/Axiom

SpaceX/Axiom

346 varv runt jorden – nu landar Marcus Wandt i Karlstad

Den 18 april besöker Sveriges senaste astronaut i rymden Marcus Wandt Karlstad. Dagen avrundas med en kostnadsfri föreläsning för allmänheten på Sundsta-Älvkullegymnasiet där han själv studerat.

I januari blev Marcus Wandt tredje svensk i rymden där han tillbringade 22 dygn varav 18 ombord på den internationella rymdstationen ISS. En viktig del av astronauternas rymdresa är att sprida kunskap och berätta om sina upplevelser i en så kallad ”Post flight tour” när de kommer hem. Den 18 april får därför värmlänningarna chansen att möta Marcus Wandt under en dag med fokus på vetenskap, innovation och utbildning.

Möter elever på Kronoteket

Under dagen genomför Marcus olika studibesök. Dagen inleds med ett besök hos Embracer group som tillsammans med projektet The great journey berättar för Marcus om den växande spelindustrin och hur spel och gamification som lärmetod kan väcka intresse för vetenskap och teknologi hos unga.

Därefter besöker han Kronoteket på Kronoparken där elever i årskurs 4–6 får möjlighet att höra honom berätta om sina erfarenheter i rymden och möjlighet att ställa frågor. Efter lunch besöker han Karlstads universitet för att föreläsa för studenter samt elever som samma dag deltar i Teknikåttan, en tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för årskurs åtta.

– En viktig fråga är hur vi kan öka intresset att utbilda sig inom STEM-utbildningar (science, technology, engineering, and mathematics) för att möta dagens och framtidens behov av arbetskraft. Marcus Wandt är en stor inspirationskälla för många och därför är det extra roligt att vi utöver våra studenter även har elever från Teknikåttan som har möjlighet att lyssna på honom den 18 april, säger Jerker Moodysson, rektor vid Karlstads universitet.

Öppen föreläsning för allmänheten

Marcus dag i Karlstads avslutas med en öppen föreläsning i aulan på Sundsta-Älvkullegymnasiet, den skola där Marcus Wandt själv tog studenten.

– Vi är glada att Marcus Wandt vill komma tillbaka till sin gamla gymnasieskola och berätta om sina erfarenheter. Hoppas att många i Karlstad och Värmland tar chansen att komma och lyssna på honom, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun.

Boka biljett

Föreläsningen är kostnadsfri och börjar klockan 15:30. Den är öppen för alla som vill lyssna till Marcus Wandt, men biljett krävs eftersom antalet platser är begränsade. Biljetter bokas via Scalateaterns biljettkassa på plats, via mejl biljett@scalateatern.com eller via telefon 054-190080. Max två biljetter per person.

Sidan publicerad: 2024-03-26

Sidan uppdaterad: 2024-04-07

Hittade du det du sökte på sidan?