Två kvinnor sitter i en soffa och ler mot kameran.
Studenten Barbara Kubitzek tillsammans med kommundirektör Ulrika K Jansson.

Barbara var kommundirektör för en dag

Späckat schema, besök i verkligheten och spännande möten – studenten Barbara Kubitzek hakade på kommundirektör Ulrika K Jansson under en dag.
– Det var inspirerande, lärorikt och kul, säger Barbara.

Är du heltidsstuderande på Karlstads universitet och nyfiken på hur det är att vara kommundirektör? Så löd tävlingsfrågan som Barbara Kubitzek nappade på.

– Jag ville veta vad rollen som kommundirektör innebär i praktiken, säger hon.

Barbara hade bäst motivering och vann. I veckan fick hon prova på hur en dag kan se ut när man är kommundirektör i Karlstads kommun.

Dagen bjöd på allt ifrån ett kommunledningsutskott till ett besök på Ung Arena, en verksamhet där ungdomar som haft svårt att komma ut i arbetslivet får hjälp och stöd.

– Nu förstår jag hur viktigt det är att skapa sig en bild av verkligheten som kommundirektör, säger Barbara.

Vad tycker Ulrika K Jansson då, som fick en sidekick för en dag?

– Samarbetet med universitetet är jätteviktigt för oss, där finns morgondagens medarbetare. Det här är ett sätt att visa upp oss som arbetsgivare och det har varit jättekul att ha Barbara med. Kul med någon som ställer massor med frågor!

Barbara flyttade till Karlstad från Tyskland 2016, nu läser hon fristående kurser på Karlstads universitet. Och hon gillar sin nya hemstad skarpt!

– Jag fick ett otroligt gott intryck av Karlstad när jag flyttade hit, kommunen är så synlig. Jag trivs bra här.

Skulle du kunna tänka dig att bli kommundirektör?

– Absolut! Det är ett viktigt uppdrag och man får vara med och förändra. Ingen dag verkar vara den andra lik, det gillar jag, säger Barbara.

Bakgrund – kommundirektör för en dag

Under februari hade heltidsstuderande på Karlstads universitet möjlighet att tävla om att bli kommundirektör för en dag i Karlstads kommun. Tävlingen är kopplad till Karlstads kommuns deltagande på Karlstads universitets jobbmässan Hotspot, som i år genomfördes 14 februari. Vinnaren utsågs av en jury bestående av HR-chefer i koncernen Karlstads kommun.

Sidan uppdaterad: 2024-04-10

18 Juni 2024