Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Miriam och Malin står i sommarlandskap bredvid en bil och framför en strandflagga med texten "Demokratibilen på turné".
Miriam Adolfsson och Malin Qvarnström är på turné med Demokratibilen under EU-valet.

Miriam Adolfsson och Malin Qvarnström är på turné med Demokratibilen under EU-valet.

Nu kan du rösta i EU-valet - och besöka Demokratibilen

Igår började förtidsröstningen i EU-valet. Samma dag inledde Demokratibilen sin turné med Kronoparken som första stopp. Det var glada miner bland de fikande och flaggviftande besökarna.

Vi står inför ett EU-val där miljontals européer går till valurnorna för att rösta. I Sverige röstar vi 22 maj – 9 juni och i Karlstads kommun finns över 76 000 röstberättigade som kan vara med och bestämma hur EU:s framtid ska se ut.

Fröding Arena ny förtidsröstningslokal

– Det känns jättekul att valet är i gång. Nu står vi utanför Fröding Arena som är en helt ny förtidsröstningslokal och vi har redan sett väljare som gått in och röstat, säger valnämndens ordförande Marianne Wreifors (S).

– Vi har totalt 11 förtidsröstningslokaler här i kommunen där Karlstadsborna kan gå och rösta. Men det går också jättebra att förtidsrösta i vilken röstningslokal man vill i hela Sverige, säger valledare Daniel Persson.

Bredvid Marianne och Daniel står Demokratibilens chaufförer Miriam Adolfsson och Malin Qvarnström, som till vardags jobbar på Karlstads kommun. De bjuder på fika, delar ut EU-flaggor och pratar om EU och EU-valet med besökarna.

Omkring 60 besökare på Kronoparken

Omkring 60 Karlstadsbor besökte Demokratibilen under gårdagens besök på Kronoparken. En av besökarna var Laith Alkeddeh, ordförande i ungdomsfullmäktige:

– Jag blir jättetaggad att gå och rösta. Nu får jag i och för sig inte göra det för jag är inte 18 än, men lära mig mer om EU kan jag göra. Jag har fått med mig jättemycket bra information. Vi i ungdomsfullmäktige ska anordna en EU-kväll för unga på Ungdomens hus den 28 maj så det här var ju perfekt.

Första stoppet på Demokratibilens turné var alltså Kronoparken. Idag fortsätter turnén till Våxnäs och på lördag stannar bilen till på Rud. De sista två stoppen är Vålberg och Stora torget.

– Vi besöker områden som har ett historiskt lågt valdeltagande jämfört med övriga stadsdelar i Karlstads kommun. Vi åker också till Stora torget där många Karlstadsbor vistas, säger Miriam Adolfsson.

Vill öppna upp för samtal om EU och EU-valet

Demokratibilen kommer lastad med foldrar om EU och EU-valet, information om valet på andra språk och ett EU-quiz där man kan vara med i utlottningen av busskort.

– Med Demokratibilen vill vi framför allt sprida kunskap om EU och EU-valet och öppna upp för samtal med Karlstadsborna. Vi hoppas att de tar med sig samtalen hem till köksborden och fikarummen, säger Malin Qvarnström och fortsätter:

– Vi hade precis en besökare här som sa att han ska rösta för första gången men inte vet hur man gör. Då är det ju jättebra att vi står här utanför förtidsröstningslokalen på Kronoparken och kan hjälpa till.

Huvudsyftet med Demokratibilen är att besökarna får med sig lite mer EU-kunskap än de hade innan. En förhoppning är förstås att fler använder sin röst, men EU-valet kan kännas långt borta för många.

– Ibland kan jag tänka att min röst känns som en droppe i havet. Men också att när jag går och röstar så får jag ju vara med och tycka till på samma villkor som alla andra som har rösträtt. Det är ju så demokratin fungerar och det tycker jag är fint, avslutar Miriam Adolfsson.

Här hittar du alla röstningslokaler och öppettider i Karlstads kommun.

Här hittar du demokratibilens turnédatum.

Sidan publicerad: 2024-05-23

Hittade du det du sökte på sidan?