Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
En reklampelare med texten "EU-val. Förtidsrösta 22 maj - 9 juni" och en EU-flagga.

Så många röstade första veckan

Förtidsröstningen i EU-valet är i full gång. Hittills är det fler som har röstat i Karlstads kommun jämfört med samma tidpunkt i EU-valet 2019. Bibliotekshuset är den mest besökta förtidsröstningslokalen så här långt.

Sju dagar in i förtidsröstningen har cirka 4600 personer lagt sina röster i valurnorna i Karlstads kommun. Det är en ökning med omkring 1200 personer jämfört med samma tidpunkt i EU-valet 2019. Mest populärt är det att rösta på Bibliotekshuset, följt av Samhällsbyggnadshuset och Våxnäs bibliotek.

– 2019 var det totalt 15 388 personer som förtidsröstade i Karlstads kommun och vi tror att det kommer bli något fler i år. Vi vet av erfarenhet att antalet röstande ökar ju närmare valdagen vi kommer, säger valledare Daniel Persson.

Många har hittat till Fröding Arena

När förtidsröstningen öppnade den 22 maj var Demokratibilen på plats utanför den nya förtidsröstningslokalen, Fröding Arena, för att informera om hur EU och EU-valet fungerar. Under den första veckan togs det emot närmare 250 röster på Fröding Arena.

– Vi tycker det är roligt att se att så många har hittat till den nya lokalen. Jag var själv på plats på Kronoparken när förtidsröstningen öppnade och såg flera väljare som gick in och röstade redan första dagen, säger Daniel Persson.

Ökning av förtidsröster på Våxnäs bibliotek

Bibliotekshuset var välbesökt under veckan med mer än 2300 röstande. På Våxnäs syns en ökning av antalet röstande under den första veckan jämfört med samma period i EU-valet 2019. Hittills har över 400 personer röstat på Våxnäs bibliotek. Även på Våxnäs syntes Demokratibilen förra veckan.

– Vi hade många besökare när vi stod på Våxnäs torg, över förväntan faktiskt. Det var flera som var nyfikna på varför vi var där. Det känns jättebra att kunna hjälpa till med information om hur det går till att rösta, säger Miriam Adolfsson som är ute och turnerar med Demokratibilen tillsammans med Malin Qvarnström.

Nu kan du också förtidsrösta på Centralsjukhuset

I måndags 27 maj öppnade förtidsröstningen på Centralsjukhuset i Karlstad. Det betyder att alla 11 förtidsröstningslokaler har öppnat.

De andra lokalerna som håller öppet för förtidsröstning är Bibliotekshuset, Fröding Arena, Samhällsbyggnadshuset, Älvkullegymnasiets huvudentré och biblioteken i Molkom, Skattkärr, Skåre, Väse, Vålberg och Våxnäs.

Förtidsrösta kan du göra till och med valdagen den 9 juni.

Här hittar du alla röstningslokaler och öppettider i Karlstads kommun.

Sidan publicerad: 2024-05-29

Hittade du det du sökte på sidan?

Taggar för sidan

EU-val 2024