Vi har fått in samtal från personer som fått klåda efter att ha badat vid Mangenbaden i Molkom, Kungsnäs badplats och Bomstadsbaden. Med tanke på det varma vädret kan det röra sig om den så kallade badklådan. Det är inte farligt men det kan klia, ungefär som myggbett.
Badklåda, även kallad simmarklåda eller det medicinska namnet cerkariedermatit, är en parasitåkomma. Badklåda orsakas av parasiter, vars mikroskopiska larver, så kallade cerkarier, misstar badande människor för fåglar, och tränger sig in i huden. Kort därefter dör larven.
Det är vanligare att barn får badklåda, eftersom de ofta badar längre tid och håller till på grunt och varmt vatten där det kan finnas fler cerkarier.
Badklåda kan förekomma på flera håll, då det ofta är fallet eftersom klådan orsakas av parasiter som växter till sig när det är extra varmt ute och det blir extra varmt i grunt vatten.
Det finns även receptfri kortisonkräm och kylbalsam på apoteket som kan lindra klådan.
Badklåda går inte att se med blotta ögat, det kan klia men det är inte farligt. Risken för badklåda finns kvar så länge det är mycket varmt i vattnet. Kommunen provtar inte för badklåda och därför vet vi inte var det finns och när det finns. Det varierar från dag till dag om badklåda finns i vattnet och det går inte att se på vattnet om det finns parasiter där.
Om badklåda på Folkhälsomyndighetens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sidan uppdaterad: 2024-09-18