Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Tre gröna soptunnor märkta 1, 2 och 3. Framför tunnorna ligger skräp

Mjölnartorpet först ut med att hemsortera i Karlstad

Snart kommer hela Karlstad hemsortera sitt förpackningsavfall. Först ut är 400 villaägare på Mjölnartorpet. Villaområdet ingår i pilotprojektet som ska utvärdera vilken lösning det blir för resten av Karlstads villaägare.

År 2027 ska alla Karlstadsbor, och faktiskt alla i hela Sverige, hemsortera sitt förpackningsavfall. För villaägare kommer det innebära tre sopkärl på tomten. Målet med hemsortering är att göra det lättare att sortera och därmed öka återvinningsgraden.

Hushållen i Karlstad är vana vid att sortera ut sitt matavfall, och flera villaägare har också separata kärl för pappers- och plastförpackningar. Nu tar vi ytterligare ett kliv tillsammans med Karlstadsborna och hushållen kommer snart ha tre sopkärl. Där kan vi sortera matavfall, restavfall och förpackningar gjorda av glas, metall, papper och plast, berättar Malin Pettersson, chef för Återvinning på Karlstads Energi.

Mjölnartorpet hemsorterar från 1 januari

Den 1 januari 2025 kommer det vid varje villa på Mjölnartorpet finnas tre sopkärl. Sopkärlen består av två fack, och i dessa kommer villaägarna sortera ut sina förpackningar och mat- och restavfall.

Mjölnartorpet är först ut och vårt pilotområde eftersom det är ett välfungerande område med goda förutsättningar att testa det nya systemet. Ungefär 10 procent av kunderna på Mjölnartorpet har redan ett separat kärl för pappers- och plastförpackningar, fortsätter Malin.

I testpiloten får hälften av hushållen testa en uppsättning sopkärl och sophämtning under ett intervall som liknar det Karlstadsborna redan är vana vid. Det andra området på Mjölnartorpet får testa en ny dimensionering av sopkärlen, och där kommer mat- och pappersförpackningarna hämtas varannan vecka, men restavfallet och plastförpackningarna hämtas en gång i månaden. Sophämtningen av glas och metallförpackningarna ser likadant ut i båda testområdena.

Vi gör den här testpiloten för att utvärdera vilken dimensionering vi lanserar till resten av Karlstads villaägare. Testperioden pågår mellan den 1 januari till 31 maj 2025, därefter kommer vi göra en bedömning om vilket alternativ resten av Karlstad kommer få. För oss är det viktigt att det ska vara lätt att göra rätt, samtidigt som vi vill minska sophämtningskostnaderna och minska miljöpåverkan med så få transporter som möjligt, förklarar Malin.

Läs mer om projektet som ska genomföras på Mjölnartorpet. Länk till annan webbplats.

Lagstadgat att sortera ut förpackningar

Redan idag är det lagstadgat att sortera ut sitt förpackningsavfall. Hemsortering, eller fastighetsnära insamling som det kallas nationellt, är en förordning som beslutades av Riksdagen 2022. Det innebär att alla i hela Sverige ska sortera ut sina förpackningar i direkt anslutning till sitt hem senast 2027. Med andra ord är det inte valbart om en villaägare vill ha tre sopkärl på sin tomt eller inte, utan alla i hela Sverige ska hemsortera senast 2027.

Vi kommer rulla ut sopkärlen till resten av Karlstad under 2026. Det kommer röra sig om tre sopkärl, men hur dimensioneringen kommer se ut bestäms utifrån pilotprojektet vi genomför under våren 2025. Vi kommer informera löpande om när alla olika bostadsområden får sina nya sopkärl, avslutar Malin.

Läs mer om hemsorterat på Karlstads Energis webbplats. Länk till annan webbplats.

Sidan publicerad: 2024-09-03

Sidan uppdaterad: 2024-09-04

Hittade du det du sökte på sidan?