Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Det kan börja med en bild

En oskyldig bild kan vara början till något värre

Det är olagligt för vuxna att ta kontakt med barn och unga på nätet i sexuellt syfte, så kallad grooming.

Det är också olagligt för unga att inneha nakenbilder på andra unga – även om de har fått bilden skickad till sig. Har du bilderna på din telefon kan du begå barnpornografibrott. Det samma gäller om du delar nakenbilder till andra i exempelvis en gruppchatt. Att sprida nakenbilder till kompisar kan ses som en ”kul grej”, men det är ett brott. Även att skicka en oönskad nakenbild till någon är ett brott.

Oavsett vad du som ung blivit övertalad till att göra är det aldrig ditt fel.

- Vi vet att antalet anmälningar till polisen ökar men också att det finns ett stort mörkertal då många inte vågar berätta. Det är viktigt att barn och unga som varit med om något som inte känns bra i magen vänder sig till en vuxen de har förtroende för. Det kan vara en familjemedlem, någon i skolan eller en ledare inom föreningslivet, säger Aram Persson, samordnare och kurator mot sexuell exploatering på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Kampanjen #detkanbörjamedenbild

Under veckan förstärker Karlstads kommun Brottsofferjouren Värmlands och Länsstyrelsen Värmlands kampanj #detkanbörjamedenbild genom att dela den i våra sociala kanaler och visa filmer i våra skolor. Kampanjen belyser sexuell exploatering av barn och unga på nätet.

Du som behöver hjälp eller är orolig för någon kan alltid vända dig till våra medarbetare som arbetar nära barn och ungdomar. Mellan 21 och 27 oktober fokuserar flera verksamheter extra på frågan och har beredskap att fånga upp signaler ifall någon som tagit del av kampanjen behöver stöd.

- För dig som vuxen är det viktigt att våga ta samtalet med din ungdom och fråga hur dagen har varit, både i skolan och på nätet, och att lära sig vilka signaler man ska vara uppmärksam på, fortsätter Aram.

Läs mer

På Brottsofferjouren Värmlands webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du ta del av kampanjen och få råd och stöd, både som anhörig eller om du eller någon du känner blivit utsatt.

Här hittar du mer information om hur Karlstads kommun arbetar mot våld och utsatthet

Sidan publicerad: 2024-10-21

Hittade du det du sökte på sidan?