De nominerade författarna är från vänster Elin Lindell, Frida Ejderstedt, Cina Friedner och Annika Meijer. Saknas på bilden gör Johanna Strömqvist.
Över 850 elever träffade de nominerade författarna till Barnens Romanpris
Under veckan besökte över 850 elever Värmlands museum för att träffa och inspireras av de nominerade författarna till årets upplaga av Barnens Romanpris i Karlstad.
Barnens romanpris i Karlstad har arrangerats sedan 2013 och pågår under höstterminen i årskurs 6. Alla skolor bjuds in och i år deltar 39 klasser från 17 skolor med sammanlagt 867 elever.
Eleverna får läsa fem utvalda och aktuella böcker av svenska författare och ska sedan under december rösta på den bok de gillar bäst. Vinnande bok och författare presenteras i januari.
Workshops för att starta upp arbetet
För att komma i gång ordentligt har eleverna först deltagit i en workshop med bibliotekarierna på närmaste bibliotek där böckerna presenterades. Därefter är det klassens lärare, som utifrån elevernas förutsättningar och behov, planerar hur böckerna används i undervisningen.
- Med Barnens Romanpris vill vi inspirera till läsning och samtal om innehåll och text. Lärarna lägger själva upp arbetet med läsningen i klassen. Det brukar bli en blandning av högläsning och individuell läsning, boksamtal, att arbeta skapande och att skriva egna texter. Förra året tog vi fram en lärarhandledning med inspiration, idéer och stöd för lärarnas arbete, berättar Britta Öster Jonasson som är verksamhetsutvecklare på barn- och ungdomsförvaltningen.
Hur väljs böckerna ut?
Projektgruppen, som består av medarbetare från både bibliotek och skola, har ett brett perspektiv när det väljer ut de nominerade böckerna.
- Böckerna får inte vara för smala eller utpekande för vissa grupper. De får gärna beröra, men på ett hanterbart sätt och handla om saker som många gått igenom. Vi försöker också att få en spridning på förlag och på kön på både författare och huvudkaraktärer. Det är roligt att få presentera svenska författare som eleverna kanske inte upptäckt annars.
Vad tyckte författarna?
I år var fyra av de fem nominerade författarna på plats. Varje författare hade 10 minuter på sig att presentera sig själv och sin bok innan eleverna fick ställa frågor. Johanna Strömqvist som inte kunde delta hade i stället skickat en inspelad presentation.
Det märktes att eleverna förberett sig väl. Frågorna var genomtänkta och relevanta och handlade bland annat om hur man blir författare, hur lång tid det tog att skriva boken, vilken del som varit roligast att skriva, och om författarna planerat slutet redan från början, eller haft ett alternativt slut. Flera elever frågade också om författarna skrivit flera böcker – något som brukar visa sig i efterfrågan på biblioteken efter författarträffarna - och några bad om autografer efter presentationen.
Alla författarna var överens om att det är en stor ära att bli nominerad och att få träffa eleverna, som både är den målgrupp de skrivit för, och tävlingens jury. De var också imponerade över elevernas engagemang och hur väl insatta de var i böckerna.
Om Barnens romanpris 2024–2025
De nominerade böcker är:
- Bäst på tennis? – Frida Ejderstedt
• Det värsta som kan hända är allt – Cina Friedner
• Helvetets portar – Johanna Strömqvist
• Revolution och isberg – Annika Meijer
• Världens sämsta syster – Elin Lindell
Medverkande skolor
Fredricelundsskolan, Frödingskolan, Färjestadsskolan, Herrhagsskolan, Hultsbergsskolan, Kroppkärrskolan, Kvarnbergsskolan, Norrstrandsskolan, Nyeds skola, Orrholmsskolan, Råtorpsskolan, Skattkärrsskolan, Skåreskolan, Stellatus Friskola, Stockfallets skola, Stodeneskolan, Västerstrandsskolan
Medverkande bibliotek
Stadsbibliotekets barn- och ungdomsavdelning, närbiblioteken Kronoparken, Molkom, Skåre och Våxnäs.
Barnens romanpris är ett samarbete mellan Kultur- och fritidsförvaltningen och Barn- och ungdomsförvaltningen.
Sidan publicerad: 2024-11-15
Hittade du det du sökte på sidan?