Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Vinter vid stenbron

Upplevda tryggheten fortsätter öka i Karlstads kommun

Den senaste trygghetsmätningen bekräftar bilden av att Karlstad är en trygg och säker kommun att leva i. Utvecklingen är fortsatt positiv och Karlstads samlade problemindex är på den lägsta nivån sedan mätningarna startade 2022.

3 600 Karlstadsbor gavs möjligheten att svara på den enkät som skickades ut under våren 2024. Generellt sett är förändringarna på kommunnivå små från föregående mätning (2023) men i 10 av 12 uppdelade områden har den upplevda tryggheten ökar eller ligger kvar på samma nivå som 2023.

Positiv utveckling i prioriterade områden

I den mätning som gjordes 2022 kunde man se att Våxnäs och Kronoparken stack ut negativt när det gällde den upplevda tryggheten. 2023 kunde vi se en positiv vändning och 2024 års mätning visar att den positiva utvecklingen håller i sig. På Våxnäs har problemindexet fortsatt minska och på Kronoparken ligger vi kvar på samma nivå som 2023.

– Vi har haft en bra samverkan och de satsningar som gjorts slår väl ut. Nu fortsätter vi stärka den kollektiva förmågan i de större sammanhållna bostadsområdena, inte bara på Våxnäs och Kronoparken. Det är många inblandade som gör bra saker inte minst KBAB som har fokuserat på trygghet och gemenskap i sina bostadsområden, säger Patrik Norling, säkerhetskoordinator på Karlstads kommun.

Bra utveckling i hela kommunen

Totalt sett bekräftas också bilden av att Karlstad är en relativt trygg och säker kommun. Det sammanlagda problemindexet för hela kommunen landar 2024 på 1,19 på en sexgradig skala. Motsvarande index var 1,27 år 2023 och 1,42 år 2022.

Om tittar på samma index uppdelat per område finner man att problemindexet sjunkit i sju av tolv områden och i tre områden ligger den kvar på samma nivå som 2023.

– Svaren i trygghetsmätningen är ett värdefullt underlag för beslut om vilka åtgärder polisen och kommunen ska vidta för att minska brottsligheten och öka tryggheten hos Karlstadsborna. Det känns bra att de satsningar som gjorts ger resultat, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Utmaningar finns fortfarande

Sedan tidigare är det känt att boende i centrala Karlstad, området Tingvallastaden, upplever en större otrygghet jämfört med övriga stadsdelar och områden i kommunen. Den bilden bekräftas också i 2023 års mätning även om det samlade resultatet för Tingvallastaden ligger kvar på samma nivå som 2023.

Norrstrand är ett av två områden där man i årets mätning kan se en negativ utveckling. Ett problemindex på 1,65 förra året landar nu på 1,89.

– Vi är medvetna om att Norrstrand har störningar från trafik och motorburna ungdomar, här pågår arbete för att i samverkan med boende, näringsliv, kommun och polis hitta lösningar, säger Patrik Norling.

Fler trygghetsmätningar ska göras

Även 2025 kommer slumpvis utvalda Karlstadsbor att få möjlighet att svara på hur de upplever tryggheten i sitt område. Enligt polisregionen blir det en fortsättning även 2026 och då kommer alla länets kommuner att omfattas.

– Det vi får veta av trygghetsmätningen har stor betydelse för oss och det är otroligt att så många Karlstadsbor väljer att avsätta tid för att svara på alla frågor. Så ett innerligt tack till alla dem som vill hjälpa oss att skapa en trygg och fin kommun, säger Linda Larsson (S).

Fakta om trygghetsundersökningen:

  • I arbetet med trygghetsmätningen samverkar Karlstad kommun och polisregion Bergslagen med Örebro universitet. Forskare med inriktning brottsförebyggande arbete har sammanställt resultatet på områdesnivå och gjort en analys som har presenterats för representanter hos kommunen och polisen.
  • 3 600 Karlstadsbor fick möjligheten att svara på den enkät som skickades ut våren 2024 – 1 939 invånare lämnade ett svar (svarsfrekvens 54 procent).
  • Boende i olika bostadsområden fick bland annat svara på frågor om oron för att utsättas för brott, känsla av trygghet eller otrygghet på kvällar och om man faktiskt har utsatts för något brott i sitt bostadsområde.
  • Första trygghetsmätningen gjordes 2022.

 

Sidan publicerad: 2024-12-13

Hittade du det du sökte på sidan?