
Ann-Sophie Gustafsson (mitten) och Monica Fredriksson (till höger) är båda utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen. Tillsammans med kommunikationsstrategen Frida Karlsson (till vänster) har de tagit fram en webbportal och app som ska underlätta för Karlstadsborna i vardagen.
Digital hjälp ger en självständig vardag
Karlstad är Sverigebäst på digitala hjälpmedel inom vård och omsorg. Som en del i det arbetet lanseras nu en webbportal och en app i telefonen som ska hjälpa äldre och personer med funktionsnedsättningar till ett mer självständigt liv.
Ni har hört det förut. Att vi blir allt fler äldre som lever längre, samtidigt som vi blir färre personer i yrkesverksam ålder.
Karlstads kommuns tidiga satsning på välfärdsteknik och smarta produkter inom vården har gett kommunen ett försprång att kunna arbeta mer förebyggande, så att äldre ska kunna vara självständiga i hemmet längre.
Allt samlat på ny webbportal
Nu har vård- och omsorgsförvaltningen samlat allt stöd på webbportalen En självständig vardag som lanseras skarpt till Karlstadsborna i höst.
– De flesta vill kunna klara sig själva länge hemma men de vet inte alltid hur. Med webbportalen vill vi ge information och verktyg till dem som vi ännu inte har kommit i kontakt med om hur de kan påverka sin vardag och livssituation, säger Monica Fredriksson, utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen.
Gabriella visar runt i sitt smarta hem
På den nya portalen hittar Karlstadsborna information om olika smarta produkter och tjänster som gör det enklare att klara vardagen hemma. I en film får vi följa Gabriella på en rundtur i hemmet – för att förstå vilken stor skillnad digitalt stöd kan göra i ens vardag.
Här finns också information om olika mötesplatser, anhörigstöd, tips kring livsstil och hälsa, och hur man kan få hjälp att bli mer trygg i den digitala världen. En ny aktivitetskalender som samlar kommunens aktiviteter för den här målgruppen – och som också kommer vara öppen för andra aktörer att dela sina events – kommer också att lanseras på webbplatsen.
– Vi har samlat allt som kommunen kan erbjuda men också utbudet på den privata marknaden. För vi vet, att genom att hålla igång och vara aktiv, kan man klara sig längre själv hemma, säger Monica Fredriksson.
Men hur digitala är egentligen våra äldre?
– Mer än vi tror. I åldern 75–80 år har 80 procent en smartphone. Den generation äldre vi möter nu är den första generationen som varit digitala i sitt arbetsliv. De började jobba med datorer och roboterat arbetssätt inom industrin, så dom är inte teknikovana, säger Ann-Sophie Gustafsson, också utvecklingsledare på vård- och omsorgsförvaltningen.
Hur svarar ni mot kritik om att teknik ersätter de mänskliga händerna i vård och omsorg?
– Vi vill inte frånsäga oss ansvaret, det här är istället ett sätt att ta ansvar, att berätta för Karlstadsborna att de här verktygen finns om ni behöver. Men det betyder inte att vi kommer att backa om man behöver våra händer, men vi vill ge förutsättningarna för att man ska kunna klara sig själv i vardagen, för det är de allra flestas önskan.
Karlstad först i Sverige med app
Ann-Sophie har varit med och tagit fram mobilappen Öppna staden som är ett annat hjälpmedel som förenklar vardagen för personer med kognitiva och intellektuella funktionsnedsättningar. Karlstad var först i Sverige med appen och flera andra kommuner står nu på tur. I appen finns guider till olika platser i Karlstad, till exempel inför ett besök på biblioteket eller badhuset.
– Den kan användas på plats “så här gör du steg för steg”, men det kan också vara en vägledning hemma att förbereda sig på hur man skaffar lånekort, hur man beter sig inne på ett bibliotek, hur man gör för att låna och lämna tillbaka böcker, säger Ann-Sophie.
330 personer använder appen regelbundet
Personer från kommunens LSS-verksamheter har varit med och tyckt till om appen från ax till limpa innan den lanserades i oktober 2024.
– 330 personer har laddat ned appen och använder den regelbundet. Det tycker vi är en framgång. Personer som inte tidigare kunnat göra saker själv, kan nu göra det tack var det digitala stödet. Vi ser också att verksamheterna jobbar med den kontinuerligt, säger Ann-Sophie.
Målet är att fylla appen med så många platser och miljöer som möjligt i Karlstad.
Sidan publicerad: 2025-05-15
Hittade du det du sökte på sidan?