När framtiden serverades med ransoneringskort – en middag om förändring
Under en ovanlig middag på Sundsta–Älvkullegymnasiet serverades representanter från 48 olika kommuner en framtidsmeny à la 2035. Gästerna som var på plats för en konferens inom satsningen Klimatneutrala städer, fick under kvällen vara med om flera oväntade upplevelser.
På plats delades deltagarna in i grupper för att sedan mötas av tre olika scenarier som representerade en livsmedelsproduktion i kris, en otillräcklig omställning och en positivare bild med ett omställt hållbart matsystem.
– Vi klev in i matsalen och såg gula västar, ransoneringskort på borden och rå potatis som dekoration och redan där började tankarna snurra. Under middagen rörde vi oss mellan tre framtider och smakade på hur olika våra livsvillkor kan bli beroende på hur vi tar hand om våra resurser, berättar Rebecca Bergman, processledare i Borlänge kommun för Klimatneutrala Borlänge 2030.
Från matlucka till egen serveringspersonal
Beroende på i vilket scenario deltagarna var placerade fick de antingen maten serverad vid bordet eller guidades av personer i varselväst till en lucka där de fick hämta ut ransonerad mat via ett hål i väggen.
– Det var lärorikt, men också obekvämt. Framtidsmiddagen påminde oss om att varje beslut vi fattar idag påverkar vilka som får en plats vid bordet imorgon. Det blev en stark påminnelse om att en trygg livsmedelsförsörjning inte kan tas för given, reflekterar Rebecca Bergman.
Efter den första rätten roterade deltagarna till mångas glädje, så att alla fick möjlighet att uppleva de olika scenarierna. Vid kvällens slut fick också alla möjlighet att smaka av allt.
Många känslor även hos kommunens kockar
Kockarna bakom menyn var gymnasiets egna och under kvällen bjöds gästerna vid krisbordet bland annat på på frystorkad currygryta med smak av kyckling – men utan kyckling – som serverades med en näringstablett. I kontrast till detta bjöd kockarna på en förstklassig vegetarisk meny av lokala råvaror vid framtidsbordet som levde i ett omställt och hållbart matsystem.
– Upplägget kändes både spännande och verklighetstroget, men också utmanande. Vi arbetade fram en matsedel som bit för bit blev avhugget för att kunna visa på hur det faktiskt skulle kunna bli, till den graden att yrkesstoltheten hos kockarna nästan försvann. Det var tufft att säga nej vi kan inte ha med den råvaran, vi ska göra det ännu tråkigare, berättar Alain Grenard, kostchef på gymnasie– och vuxenutbildningsförvaltningen.
Trots kockarnas egna känslomässiga utmaningar så fick de en stor applåd av deltagarna som lyfte fram den höga kvalitéten och nivån på maten som levererades.
Middagens syfte var att ge deltagarna en känslomässig upplevelse av vikten av omställning.
– Vårt nuvarande sätt att producera och konsumera mat är ohållbart. Ökande klimatförändringar och geopolitiska spänningar gör oss sårbara. Kommuner kan stötta jordbrukare i flera roller som inköpare av livsmedel, beredskapsplanerare, markägare men också genom att visa invånare på kostvanor som är hållbara, berättar Anette Olovborn, strategisk designer på Dark Matter Labs.
För många deltagare blev framtidsmiddagen en ögonöppnare. inte bara för smaken, utan för tankarna den väckte kring matens roll i en hållbar framtid.
Mer information
Framtidsmiddagen var en programpunkt inom Viable Cities Transition Lab Forum. Ett tre dagar långt forum på temat Klimat och beredskap för resilienta städer och samhällen där Karlstads kommun agerade värdstad den 7–9 oktober. Bakom middagen stod 9outof10 och för konceptet stod Dark Matter Labs.
Framtidens hållbara måltider - 9outof10 Länk till annan webbplats.
Ett nytt recept för matsystemet Länk till annan webbplats.
Om Viable Cities och Transition Lab Forum Karlstad Länk till annan webbplats.
Sidan publicerad: 2025-10-16
Hittade du det du sökte på sidan?