Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Maria Busk Madland, stipendiat Karlstad GP Awards 2023 framför Sola Arena i Karlstad
Ros-Mari Fältskog

Ros-Mari Fältskog

Denna artikel är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.

Maria Busk Madland får Karlstad Grand Prix Award

Med aktiv karriär som målvakt och stort engagemang som målvaktstränare har Maria varit verksam i FBK Karlstad, Karlstad BK, Hertzöga och Mallbacken. Hon har även haft målvaktsuppdrag för Svenska fotbollförbundet, med ett extra ansvar för Sveriges unga landslagsmålvakter. Maria är en viktig förebild för unga tjejer i en allt för manlig elittränarvärld. hennes bredd och startka engagemang inom ledarskap, samt rollen som förebild, gör henne till en värdig mottagare av stipendiet.

Motivering

Under sin uppväxt i Skåre provade Maria på flera olika idrotter men fastnade till slut för fotbollen. Under sin aktiva karriär som målvakt representerade hon moderklubben Hertzöga och kom via Norrstrand och Skoghall till Qbik där hon spelade i Damallsvenskan.

När den aktiva målvaktskarriären trappades ned började Maria i stället rollen som målvaktstränare. På klubbnivå i Värmland har Maria varit verksam i FBK Karlstad, Karlstad BK, Hertzöga och Mallbacken. Hon har även haft målvaktsuppdrag för Svenska Fotbollförbundet, med ett extra ansvar för Sveriges unga landslagsmålvakter.

Förutom sina ledaruppdrag på planen sitter Maria med i styrelser i ett flertal idrottsorganisationer, vid sidan av sin tjänst som adjunkt i idrottsvetenskap vid Karlstad universitet.

I dag är Maria, sedan drygt ett halvår tillbaka, anställd som målvaktstränare i Degerfors IF. I den rollen är hon den enda kvinnliga tränaren i Herrallsvenskan. I Herrallsvenskan finns det cirka 80 tränare, och att Maria är enda kvinna bland dem gör henne också till en viktig förebild för unga tjejer i en allt för manlig elittränarvärld.

Marias bredd och starka engagemang inom ledarskap, samt rollen som förebild, gör henne till en värdig mottagare av stipendiet.

- Det kom som en chock när Kristin Idskog ringde och talade om att jag tilldelats priset. När man väl ser vilka som fått priset innan så känns det väldigt ärofullt att få vara med i det finrummet. Jag är självklart så glad för det här priset, säger Maria Busk Madland.

Med priset vill vi hylla ledarna

Karlstad Grand Prix Award är Karlstads kommuns och Karlstads universitets idrottsledarstipendium på 30 000 kronor, som instiftats för att belöna stora ledargärningar inom svensk idrott. Det är femtonde året som stipendiet delas ut och det sker i samband med den stora friidrottsgalan Karlstad Grand Prix den 5 juli.

Med Karlstad Grand Prix Award vill Karlstads kommun och Karlstads universitet hylla välmeriterade ledare och uppmuntra dem i deras fortsatta ledargärning. Ofta hamnar ledarna i skymundan när framgångsrika idrottsutövare hyllas. Karlstad Grand Prix Award vill i stället rikta uppmärksamheten till de ledarinsatser som är förutsättningen för denna framgång.

Till formen ser priset ut som ett stort hjärta, eftersom det är en av de viktigaste egenskaperna hos en bra och framgångsrik idrottsledare. Priset är tillverkat i genuint trä för att symbolisera kopplingen till Karlstad och Värmland, där det finns världsledande kompetens inom papper, trä- och massaområdet, vilket också har tydliga kopplingar till forskningen vid Karlstads universitet.

Tidigare pristagare

 • Friidrottstränaren Ulf Karlsson 2008
 • Färjestad BK:s hockeytränare Per-Erik Johnsson och Tommy Samuelsson 2009
 • Marie Henriksson, Karlstad Curlingklubb 2010
 • Simhopparen och tränaren Ulrika Knape 2011
 • Innebandyspelaren och ledaren Jan-Erik Vaara 2012
 • Stefan Olsson, idrottschef Svensk friidrott, 2013
 • Carlstad Crusaders 2014
 • Helltons damlag 2015
 • Lennart Larsson, Karlstads karateförening 2016
 • Anna Dahlberg-Söderström samt Fredrik Eliasson från Karlstad Golfklubb 2017
 • Annika Dahlman från Grava SK och idrottsprofilen Stefan Holm 2018
 • Johan Pennerborn, Färjestad BK 2019
 • Postumt till Bo ”Kulon” Lennartsson, Färjestad BK 2021
 • Johan Engberg, kansli- och sportchef IF Göta 2022Sidan publicerad: 2023-06-08

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?

Taggar för sidan

Karlstad Grand Prix Award
idrott
pristagare