Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Måltider för kropp och sinne

Rätt mat och dryck är nyckeln till att bibehålla energi, styrka och livsglädje, särskilt när vi blir äldre. Här hittar du tips om mat och dryck som inte bara tillgodoser näringsbehovet utan också stimulerar alla sinnen och väcker aptiten.

Näringsrekommendationer

För välmående äldre personer gäller i princip samma näringsrekommendationer som för yngre vuxna, med några få undantag. Äldre personer har nämligen ett ökat behov av protein och vitamin D.

  • Protein
    Behövs bland annat för att bygga upp våra muskler. Kött, fisk, kyckling, ägg, mjölkprodukter, bönor och linser är bra källor till protein.
  • Vitamin D
    Reglerar kalkbalansen i skelett och tänder. Vi får i oss vitamin D på två sätt; dels via maten, dels bildas vitaminet i huden när vi är ute i solen. Bra källor till vitamin D i maten är exempelvis feta fiskar som lax, sill och makrill. Även berikade mjölkprodukter och växtdrycker (till exempel havredryck) kan vara betydande källor. Att produkten innehåller vitamin D framgår av näringsdeklarationen.

Den viktiga vätskan

Kroppens vätskereglering och förmåga att känna törst försämras med stigande ålder. För att undvika uttorkning är det därför viktigt för äldre personer att medvetet dricka tillräckligt. Vätskebehovet varierar utifrån livsstil och hälsotillstånd, men normalt behövs ca 1–1,5 liter vätska, utöver den vätska som maten ger.

Stimulera alla sinnen

Vi tar del av måltiden genom alla våra sinnen. Studier visar att matens utseende har stor påverkan på aptiten. En vacker dukning, goda dofter och mat serverad på ett tilltalande sätt kan därför vara viktiga faktorer för att stimulera aptiten.

För personer med demenssjukdom har livsmedel med röd färg visat sig ha en speciell effekt för att väcka intresse för maten. Några sådana exempel är lingonsylt, röd gelé, rödbetor och ketchup.

Låt måltiden innehålla flera smårätter och tillbehör

Forskning visar att ju fler val och större variation i smaker som måltiden innehåller, desto mer äter man. Vid nedsatt aptit kan detta användas för att stimulera matlusten.

Låt gärna huvudmåltiderna bestå av flera komponenter, såsom aptitretare, huvudrätt med tillbehör, dryck samt dessert. Som aptitretare före maten kan det passa med något salt eller syrligt, exempelvis salta kex, chips, inlagd sill, lagrad ost, oliver och/eller citrondryck. Att avsluta måltiden med något sött uppskattas av de flesta. Det kan exempelvis vara en frukt, bär med vispad grädde eller kanske en glasspinne.

Fördela måltiderna över dagen

För att kunna tillgodose kroppens näringsbehov och hålla sig pigg och alert, så är det bra att fördela måltiderna jämnt under dygnets vakna tid. En fördelaktig måltidsordning kan vara att äta frukost, lunch, middag samt två till tre mellanmål.

Vid nedsatt aptit kan det vara positivt att komplettera med ytterligare mellanmål. En annan rekommendation är att begränsa nattfastan, alltså tiden mellan det sista målet på kvällen och det första målet dagen efter, till högst 11 timmar. Det kan exempelvis handla om att man äter eller dricker något om man vaknar på natten eller tidigt på morgonen, innan ordinarie frukost. Hur stort mellanmål som behövs är individuellt, men tanken är att det ska vara en liten och näringstät måltid som inte ger för stor mättnad.

Angivna näringsvärden är ungefärliga och kan variera beroende på sort och vikt.

Mellanmål

Energi (ca kcal)

Protein (ca gram)

1 banan

100

1

2 dl mjölk, fil eller yoghurt (naturell, 3 % fett)

120

7

2 dl havredryck

100

2

2 dl yoghurtkvarg, naturell

120

13

10 cashewnötter

120

4

1 skiva rågbröd med matfett (60 % fett) och 1 skiva rökt skinka

130

5

1 kokt ägg med 2 tsk kaviar

110

7

2 dl bär med 1 dl vaniljkvarg

100

11

2 konserverade päronhalvor med 1 dl vispad grädde

240

1

1 portion fullkornsvälling

130

5

1 dl havrekuddar och 1,5 dl mjölk (1,5 % fett)

130

7

1 digestivekex med 1 skiva ädelost

135

5

0,5 avokado med 2 msk färdig skagenröra

220

2

Mellanmålsdrycker som blandas av exempelvis frukt, bär och en mjölkprodukt (eller ett veganskt alternativ) kan vara ett enkelt och smidigt sätt att få i sig näring.

Solskenssmoothie (blir ca 5 dl)

  • 3 dl valfri yoghurt
  • 1 dl frysta mangobitar - tinade
  • 1 banan – skalad och delad i bitar
  • 1 apelsin – pressad saft
  • 1 tsk riven, färsk ingefära

Gör så här:
Mixa yoghurt, mango, banan och pressad apelsin till en slät dryck. Späd med ytterligare apelsinsaft om du föredrar en lösare konsistens. Smaka av med riven ingefära.

Näringsinnehåll per 1 dl (med naturell yoghurt 3 % fett):
78 kcal, 2,5 gram protein

Munvård

En god munhälsa är viktig för den totala livskvaliteten och förmågan att äta. Behovet av många små måltider under dagen gör att den dagliga munvården blir extra viktig.

Hitta mer information och inspiration

Sidan uppdaterad: 2025-02-10

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida