Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se

Vägen in i samhället

Som ny i Sverige är det viktigt att du så snabbt som möjligt lär dig svenska språket, hittar försörjning genom arbete eller studier och ordnar en mer varaktig bostad.

Besök biblioteket

Biblioteket är en samlingspunkt för alla oavsett ålder och bakgrund. Runt om i Karlstad kommun finns det bibliotek där du kan låna böcker och tidningar gratis. Det finns böcker på många olika språk och på lättläst svenska.

På biblioteket kan du också använda dator och surfa på internet utan kostnad.

Hitta ett arbete

Arbetsförmedlingen är en myndighet som stöttar dig när du söker arbete. Du kan söka lediga jobb i deras tjänst Platsbanken.

Om du nyss har fått uppehållstillstånd så finns det något som heter Etableringsprogrammet. Det är ett program hos Arbetsförmedlingen där du kan få stöd för att så snabbt som möjligt lära dig svenska och få ett jobb.

Ansöka om etableringsersättning

Om du börjar i etableringsprogrammet kommer du ha rätt till etableringsersättning. Det är ett ekonomiskt stöd som du får under tiden du är med i programmet.

Du ansöker om ersättningen hos Försäkringskassan.

Bostad i Karlstad

Om du själv väljer att flytta till Karlstad

Om du fått uppehållstillstånd och själv väljer att flytta till Karlstad så måste du ordna bostad själv. Då kan inte Migrationsverket eller kommunen hjälpa dig.

Om du anvisas till Karlstad av Migrationsverket

Om du får uppehållstillstånd när du bor i Migrationsverkets boende kan du få hjälp att ordna ett eget boende. Då bestämmer Migrationsverket vilken stad eller kommun du får flytta till. Det kallas anvisning eller kommunplacering.

Kommunen ska då ordna en bostad. Vi planerar tillsammans med Migrationsverket och dig som anvisats hit.

Bostäder för ensamkommande

Om du är under 18 år och kommer till Sverige utan någon vuxen som har ansvar för dig kallas det att du är ensamkommande. Migrationsverket bestämmer i vilken kommun i Sverige du ska bo. Det är kommunens ansvar att ordna boende åt dig. Dina behov avgör var du får bo. Det finns olika typer av boenden:

HVB-hem: hem för vård och boende. Där kan du få vård, stöd och behandling för att må bättre. Vuxna personer jobbar på HVB-hemmet dygnet runt. De hjälper dig med vardagliga saker.

Stödboende: för dig som har fyllt 16 år och klarar av att ta hand om dig själv med stöd från personal.

Familjehem: då bor du hemma hos en familj som har ansvar för dig.

Söka bostad att hyra

När du ska hitta en bostad kan det vara bra att leta lägenheter eller hus som hyrs ut.

Kommunens hyresbostäder

Karlstads Bostads AB (KBAB) som är det kommunala bostadsbolaget i Karlstad. De hyr ut lägenheter på flera platser i kommunen. För att kunna hyra en lägenhet behöver du ställa dig i deras bostadskö.

Bostadsbolag och fastighetsägare

Det finns många privata bostadsbolag och fastighetsägare i Karlstad som hyr ut bostäder. Ofta går det att göra en intresseanmälan eller ställa sig i kö. Kontakta dem eller läs på deras webbplats vad som gäller.

Stöd hos hjälporganisationer

Det finns människor som vill hjälpa dig som är ny i Sverige. Många av dem samlas i föreningar och organisationer som du kan kontakta för att få stöd.

Så söker du vård i Karlstad

Vårdcentral

När du blir sjuk eller skadar dig ska du i första hand vända dig till en vårdcentral. Berätta när du bokar tiden om du behöver tolk. Läs om att välja vårdcentral på 1177 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Akutmottagning

Om du eller någon annan är mycket svårt sjuk eller allvarligt skadad ska du söka hjälp på akutmottagningen på Centralsjukhuset. Den är öppen dygnet runt alla dagar om året.

Adress: Rosenborgsgatan 9 i Karlstad

Psykiatrisk akutmottagning

Om du eller någon annan mår mycket psykiskt dåligt och snabbt behöver hjälp ska du ringa till Centralsjukhusets psykiatriska akutmottagning. De hjälper dig vidare.

Telefon: 010-831 98 40

Tandvård

Kontakta en tandvårdsklinik i kommunen och berätta om dina symptom så hjälper de dig.

1177 - vårdguide och sjukvårdsrådgivning

1177 är ett nationellt telefonnummer för sjukvårdsrådgivning. Du kan ringa dygnet runt. Sjuksköterskorna som svarar bedömer ditt behov av vård och ger dig råd. De vägleder dig till lämplig vårdmottagning när det behövs.

På webbplatsen 1177.se kan du läsa om sjukdomar och vård på flera olika språk.

Nödnumret 112 vid akuta situationer

112 är nödnumret i Sverige. Det går till SOS Alarm. Du kan ringa 112 vid alla akuta situationer, när det är viktigt med snabb hjälp. Det kan till exempel vara vid:

  • akut sjukdom
  • olycka
  • brand
  • pågående allvarligt brott.

Sidan uppdaterad: 2024-04-03

Hittade du det du sökte på sidan?

Innehåll på sida