Ditt ansvar är att göra det du kan. Vid en kris kommer samhällets resurser i första hand gå till de mest behövande. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vanligt.
Pandemi, krig och konflikter i vår närhet har satt fokus på vår sårbarhet. Händelser som extremt väder, naturolyckor, cyberattacker och terrorism kan få stora konsekvenser. Det krävs inte mycket för att det vi tar för givet utmanas.
Ett längre avbrott och det går inte att laga mat eller surfa på mobilen och inget vatten finns i kranen. Vardagen blir genast mer besvärlig. Vi behöver vara beredda på det som kan skada oss - från vardagens risker, till större kriser och i värsta fall krig.
Redo och medveten klarar du en besvärlig situation bättre, oavsett vad som har hänt. Planera för att klara dig på egen hand under en tid. Vid en större kris måste kommunen först hjälpa de som inte klarar sig själva. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat, värme och kunna ta emot viktig information.
Vad kan du förbereda idag - så du kan bidra och kanske även hjälpa andra den dagen det behövs. När vardagen blir besvärlig måste vi hjälpas åt. Tillsammans för ett starkt och robust Karlstad.
Du kan skaffa allt på listan i förväg. Vad förbrukar hela hushållet under en vecka? Tänk också på vad du och dina närstående kan dela på och låna av varandra.
Brist på vatten är mycket allvarligt. Därför är det viktigt att att vara förberedd och kunna ordna med vatten i olika situationer.
Om något allvarligt händer och kommunen inte kan leverera dricksvatten normalt kan det bli aktuellt att ställa ut nödvattentankar på lämpliga ställen.
Läs mer om vattentankar och nödvatten
När elen är borta en längre tid tar det inte lång tid innan toaletten också slutar att fungera. Om du fortsätter att använda toaletten finns det risk att kiss och bajs blir kvar i avloppet och det blir snabbt stopp i ledningar och rör. Avloppsvatten kan då rinna över eller tryckas bakåt i rören och komma upp i golvbrunnar och avlopp.
Har Karlstads kommun informerat om att avloppet har slutat fungera är det inte längre tillåtet att använda varken diskho, tvättställ, dusch eller toalett. Kommunen kommer då att anpassa avfallshanteringen och exempelvis placera ut containers för insamling av kiss och bajs.
När du ska kissa
När du ska bajsa
Viktigt att tänka på
Beredskapsveckan genomförs under vecka 39, som i år infaller den 23 september- 28 september. Den startade 2017 och genomförs årligen i Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) regi. Målen med kampanjen är att fler privatpersoner reflekterar över hur de kan lösa vardagen vid kris och krig.
Beredskapsveckan samlar en bredd av olika aktörer, som kommuner, civilsamhälle, branschorganisationer, myndigheter och näringsliv. Det är en gemensam insats för att uppmärksamma och påminna om att alla som bor i Sverige är en viktig del av vår samlade beredskap vid samhällskriser och ytterst krig.
Under beredskapsveckan sker många aktiviteter runt om i landets kommuner. Här kan du se vilka aktiviteter som sker i Karlstadsregionen.
Sidan uppdaterad: 2024-09-25