
Hävstång hälsa - systemledning för klimat och social hållbarhet
Bakgrund
Beteendeförändringar är avgörande för att nå våra klimatmål, men kan vara svåra att få till eftersom konsekvenser orakade av klimatförändringar ofta upplevs som avlägsna – både i tid och rum. De styrmedel som används för beteendeförändringar når inte de som släpper ut mest i samma utsträckning som de som släpper ut minst, eftersom dessa grupper ofta är resursstarka och resurssvaga grupper inte kan välja mellan olika alternativ i lika hög utsträckning, utan tvingas anpassa sig (t.ex. jag har inte råd med en elbil). För att skapa förändring behövs därför andra motivatorer.
Hälsa engagerar brett och upplevs direkt – här och nu. Samtidigt vet vi att många hälsosamma beteenden också är klimatsmarta. Att cykla i stället för att ta bilen, vistas i grönområden, äta mer växtbaserat eller minska stillasittande genom aktiv mobilitet bidrar inte bara till ökad livskvalitet och minskad ohälsa, utan också till minskade utsläpp och en mer hållbar stadsmiljö. Vi vet också att folkhälsan i Sverige, och Karlstad, är ojämlik. Ett tydligt exempel på detta är att klyftan mellan förväntad livslängd fortsätter att öka och klyftan har starka kopplingar till socioekonomisk status. Därför ska projektet även testa lösningar för ökad hälsa för de som går bakåt i folkhälsostatistiken.
Genom att använda hälsa som katalysator kan vi skapa synergier som stärker både jämlikhet och klimatomställning – och samtidigt bygga en gemensam grund för samarbete mellan kommunens olika verksamheter.
Karlstads kommun har tillsammans med Research Institutes of Sweden (RISE) och Centrum för tjänsteforskning (CTF) beviljats medel för att genomföra projektet Hävstång Hälsa – systemledning för klimat och social hållbarhet. Projektet är finansierat av Formas inom det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande och kommer att pågå från januari 2025 till juni 2026.
Angreppssätt
Projektet ska utveckla nya arbetssätt för hur Karlstads kommun kan arbeta tvärsektoriellt med komplexa frågor som klimatneutralitet och social hållbarhet – med jämlik hälsa som katalysator.
Genom designinspirerade metoder och ett praktiskt "living lab" under SM-veckan 2026 testas nya lösningar som syftar till beteendeförändring, ökad samverkan mellan förvaltningar och bättre livsvillkor för invånarna. Projektet ska även stärka kommunens förmåga inom systemledning och utveckla metoder som kan spridas till andra kommuner.
Vad är ett Living lab?
Living labs är testmiljöer där forskningen sker i den verkliga miljön. Ett living lab integrerar forsknings- och innovationsaktiviteter i samhällen och/eller miljöer med flera intressenter, vilket placerar medborgaren eller användaren i centrum för innovationsprocessen.
Värde
Projektet har fått medel i en så kallad steg 1-ansökan, det vill säga att i ett första steg rama in problemområdet i den lokala kontexten. Vilken specifik aspekt och synergi inom hälsa/klimat som ska angripas är därmed inte bestämt, utan utforskas och testas inom steg 1. I ett steg 2 förväntas lösningar som visar god potential att skalas.
Det vi redan nu vet är att arbetet ska resultera i ett värdeskapande som når våra invånare i form av förutsättningar till förbättrad hälsa och klimat.
Vill du veta mer? Hör av dig!
Om initiativet
Status
Utforskas
Samverkansområde
- Utveckla och förvalta en växande stad och landsbygd
- Skapa förutsättningar för jämlika livsvillkor och ett självständigt liv
- Strategiskt utveckla Karlstads kommun som organisation
Aktörer
- Extern aktör
- Kommunledningskontoret
- Kultur- och fritidsförvaltningen
- Miljöförvaltningen
- Stadsbyggnadsförvaltningen
- Teknik- och fastighetsförvaltningen
Teknik eller metod
Systemdesign