Läsäventyret grundar sig i att utveckla det läsfrämjande arbetet och att få barn och unga i Värmland att läsa mer med hjälp av en interaktiv digital läsutmaning i form av ett spel.
Det läsfrämjande arbetet ingår i bibliotekslagen och handlar om att främja läsning och tillgången till litteratur. Idag vet vi att ungefär en tredjedel av den internetanvändande befolkningen inte läser eller lyssnar på böcker alls, där unga män läser minst av alla. Nära fyra av tio barn konsumerade inte böcker i någon form alls 2023. Samtidigt visar forskning att läsförståelsen påverkar bland annat möjligheterna att tillägna sig kunskaper inom samtliga skolämnen.
Initialt har tjänstedesign använts för att ta fram en förstudie. Nu väntar nästa fas där vi förmodligen kommer använda efterfrågeacceleration i samband med upphandling.
Vi får många fler läsande barn och unga i Värmland, väcker intresse och nyfikenhet för berättelser och bibliotek samt utökar begreppet läsning! Påsikt påverka läsning andra värden som exempelvis skolresultat.
Marknadsanalysen är avslutad och gav många värdefulla insikter. Tack till alla medverkande!
En samverkansgrupp med representanter från Bibliotek Värmland, Region Värmland och Sambruk jobbar idag med Läsäventyret i ett etableringsprojekt.
Läs mer om den fortsatta resan med Läsäventyret här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Status
Mobilisering
Samverkansområde
Aktörer
Kultur- och fritidsförvaltningen
Extern aktör
Teknik eller metod
Tjänstedesign
Efterfrågeacceleration
Härmed efterfrågas information gällande Läsäventyret för barn i Värmland. Läsäventyret är en idé för att utveckla det läsfrämjande arbetet som biblioteken gör idag, genom att skapa en interaktiv och digital tjänst för barn i Värmland. Inspiration kommer från Sommerles som är en nationell lässatsning i Norge.
Sidan uppdaterad: 2025-04-25