Tillgång till mer data och information skapar nya möjligheter för kunskapsinhämtning på en rad olika sätt. Förutom att enkelt kunna hitta information som skapar ny kunskap om samhället och offentliga verksamheter möjliggörs också nya förmågor inom t.ex. dataanalys, datavisualisering, datahantering, men också förmågan att samverka och samskapa innovativt. Från 2019 gäller nya direktiv och lagar om öppna och avgiftsfria data från den offentliga sektorn.
Vi har en målsättning att tillgängliggöra så stor del som möjligt av vår geodata som öppna data. Vi har påbörjat arbetet med att tillgängliggöra data genom att följa de nationella standarderna för en handfull olika datamängder och testa våra tänkta interna rutiner för att kunna publicera information till Sveriges dataportal. Under processen har det funnits ett utbyte med den Nationella dataverkstaden kring deras arbete med specifikationer för de olika datamängderna.
Förutsättningen för ett innovativt och datadrivet Karlstad är att kommunen har sin information öppen och tillgänglig på ett maskinläsbart sätt för alla aktörer.
Öppna geodata förbättrar kommuners samhällsplanering, resursanvändning och medborgardeltagande genom att möjliggöra datadrivna beslut, transparenta processer och optimerad infrastruktur. Genom att göra geografisk information fritt tillgänglig kan kommuner bli mer effektiva och responsiva, vilket gynnar både medborgare och lokalsamhället.
Status
Utvecklas
Samverkansområde
Aktörer
Kultur- och fritidsförvaltningen
Stadsbyggnadsförvaltningen
Tenik- och fastighetsförvaltningen
Teknik eller metod
Öppna data
Sidan uppdaterad: 2024-05-17