Rundgång grundade sig i en politisk motion, ett medborgarförslag, ett åtgärdsförslag från Elevborgarråd för klimatet samt satsningen Klimatneutrala Karlstad 2030. Insatsen drevs av Karlstads kommun, Karlstads Energi och Mitt i City samt Karlstads universitet, med hjälp av flera möjliggörare från näringsliv, offentlig sektor och civilsamhället.
Secondhand-handeln ökar alltmer, men många aktörer upplever trösklar för att etablera sig i centrala Karlstad, vilket sänker tillgängligheten för Karlstadsborna att konsumera hållbart.
Rundgångs idé var en "krispig" popup-galleria i centrala Karlstad som ger en hint om framtidens handel, visar möjligheterna med cirkulära affärsmodeller, paketerar återbruk på ett attraktivt sätt och ger de cirkulära satsningarna ett skyltfönster.
Genom en flexibel modell kunde aktörer, efter en ansökan med uppställda kriterier, hyra in sig i en del av en lokal under en kortare tid. Alla aktörer hade erbjudanden inom cirkulär ekonomi, till exempel secondhand, remake, reparation eller uthyrning. Fokus lades också på paketeringen av konceptet för att engagera en bred målgrupp.
Syftet var att minska klimatpåverkan och avfallsmängderna samt bidra till ett levande centrum och hållbara affärsmodeller.
Rundgång i siffror:
Utöver ovanstående resultat ledde Rundgång bland annat till höjd kunskap bland Karlstadsborna om cirkulär handel och projektet har fått stor spridning nationellt, bland annat genom en stor mängd studiebesök, vilket också lett till profilering av Karlstad.
Efter projektets slut bestämde sig privata aktörer för att driva vidare idén och piloten har genom detta blivit permanent.
Status
Klar
Samverkansområde
Utveckla och förvalta en växande stad och landsbygd
Aktörer
Teknik eller metod
Cirkulär ekonomi
Lean startup
Systemdesign
Sidan uppdaterad: 2024-06-05