Ett nytt recept för skolmåltider är ett projekt som drivs av livsmedelsverket och finansieras av Vinnova men målet att hitta innovativa lösningar som kan göra stor skillnad för skolmåltider.
Skolor vill gärna laga mat med tillförlitliga produkter där ursprung och kvalitén kan säkras exempelvis genom ett enkelt studiebesök och samtal med producenten. Närproduktion behöver synkas med närkonsumtion men idag saknas lösningar för detta. Det finns behov av en lösning så att offentlig sektor kan vara en betydande och relevant aktör för närproducenter så Karlstadborna kan få njuta av god lokalproducerad mat.
Den digitala lösningen är ett planeringsverktyg för kockar och producenter som ska sammanfatta beställningar som görs långt i förväg för att ge bättre möjlighet till producenter att planera sin produktion och leveranser. Beställningar som görs av kockas bearbetas digitalt som en upphandling i ett dynamiskt inköpssystem och blir på så vis också ett legitimt avtal - varje beställning bli en upphandling i sig.
Karlstad Teknikcenter och studenter inom digital kommunikation vid Karlstads universitet exemplifierade idén under första året av arbetet och byggde även tio olika webbsidor som sedan generades till en prototyp. Under år två och tre av arbetet blev Karlstadsidén ihopkopplad med Vallentuna kommun som har jobbat med liknande tema, fast med upphandling som startpunkt.
Prototypen SKAFF utvecklas fortfarande i samarbete med Vallentuna kommun, Naturvårdsverket, Livsmedelsverket och Upphandlingsmyndigheten. SKAFF beräknas testas våren 2025.
Målet är att öka andelen närproducerad mat i offentlig sektor men även stärka självförsörjningsgraden i Värmland. Kommunikation mellan kockar och producenter bli betydligt mer effektiv, då är det möjligt att producera det som närkonsumenter efterfrågar till rätt pris och rätt kvalité. Producenterna kan ha offentlig sektor som en pålitlig kund och karlstadsborna får mat från området serverat i skolor och äldreomsorgen.
Status
Utvecklas
Samverkansområde
Utveckla och förvalta en växande stad och landsbygd
Aktörer
Teknik eller metod
Tjänstedesign
Sidan uppdaterad: 2024-06-05