Bild från Shutterstock
Kommunen följer ändringar i grönstrukturen med hjälp av drönare och AI
Karlstads kommun har upphandlat ett avtal med företaget Arboair för att samla in data med drönare och med hjälp av AI analysera förändringar i grönstrukturen. Det gör vi för att få ett bättre underlag för strategiska beslut och operativa prioriteringar för underhåll av och satsningar på grönstrukturen.
Teknik- och fastighetsförvaltningen har med stöd från det Lantmäteriavdelningen (GIS- och mätgruppen) och IT-avdelningen i Karlstads kommun upphandlat ett avtal med Arboair. Avtalet sträcker sig över två år. Företaget ska samla in data och med hjälp av AI identifiera och analysera skador på de enskilda träden och dess grenar, kronarea och krontäckningsgrad och mängden grönyta per område.
Tingvalla, Rud, Våxnäs och Kronoparken var först ut för mätning
Områdena Tingvalla, Rud, Våxnäs och Kronoparken med en sammanlagd yta på cirka 500 hektar var först ut när mätningarna drog igång i juli. Drönarflygningarna genomfördes enligt kutym när få människor var på platser.
- Med hjälp av data och genom kontinuerlig mätning över åren kan vi följa förändringar i grönstrukturen och få ett bättre underlag för strategiska beslut och operativa prioriteringar. Grönstrukturen är de sammanlagda grönområdena i städer och tätorter. Det är bland annat alléer, parker och naturområden som tillsammans skapar en sammanhängande känsla av natur i och omkring staden, säger Anna Mossberg, enhetschef parkenheten.
Datadriven och digital utveckling
Som kommun behöver vi utforska och testa nya metoder för att hitta effektivare sätt att genomföra vårt uppdrag på och samtidigt vara kostnadseffektiva. I kommunens plan för digital utveckling och innovation ”Smarta och hållbara Karlstad” pekas just datadriven och digital utveckling ut som ett av våra fokusområden. Arbetet med att följa utvecklingen av grönstrukturen med drönare och AI är en del i detta.
Sidan publicerad: 2024-08-12
Sidan uppdaterad: 2024-08-14
Hittade du det du sökte på sidan?