Framtidens socialtjänst - Karlstad pilotkommun i omställningen mot ny socialtjänstlag
Från den 1 juli 2025 träder en ny socialtjänstlag i kraft för att göra socialtjänsten mer förebyggande, jämställd och lättillgänglig. Karlstad är en av tretton pilotkommuner som är med och utforskar förebyggande och lättillgängliga insatser med hjälp av systemdesign och öppen policy.
Med den nya socialtjänstlagen har arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Karlstad möjlighet att börja arbeta med förebyggande insatser. Hjälpen ska finnas tillgänglig när den behövs och insatserna ska nå invånare tidigt, innan problemen hinner växa sig stora.
Tidiga insikter för tidiga insatser
För att få drivkraft framåt i omställningen har Karlstad gått med i projektet ”Tidiga insikter för tidiga insatser (TiTi)”, ett utvecklingsprojekt som drivs av Sveriges kommuner och Regioner (SKR) i samverkan med Samhällsnytta AB. I projektet ingår tretton pilotkommuner vilka utforskar och testar nya lösningar för att förstå hur förebyggande och lätt tillgängliga insatser faktiskt kan se ut.
Projektet använder en modell för systemdesign, tjänstedesign och öppen policy för att inkludera olika perspektiv på alla nivåer i systemet. Kommunerna som ingår utvecklar insatser och organisation i nära samarbete med medarbetare och invånare, där deras kunskap, erfarenheter och behov är en viktig del i designen av nya lösningar. De insikter, lärdomar och stöd som tas fram ska kunna användas av andra kommuner som inte är med i projektet.
Om projektet Tidiga insikter för tidiga insikter
Medverkande kommuner är Karlstad, Grums, Haninge, Helsingborg, Järva stadsdel Stockholm stad, Karlskrona, Lund, Malmö, Mölndal, Nora, Norrköping, Sundsvall och Umeå.
Projektet pågår mellan november 2023 till mars 2026.
En inkluderande omställning
Arbetsmarknads- och socialförvaltningen i Karlstad har inlett arbetet med att sprida kunskap om vad den nya lagen innebär och samla idéer från medarbetare och brukarorganisationer genom workshops.
– Vi lyssnar in tankar från medarbetare och brukarorganisationer. Totalt har vi genomfört 44 workshops under hösten 2024. Materialet ska analyseras i januari av chefer inom vår förvaltning för att hela organisationen ska kunna bidra till omställningen, säger Mia Johansson, utvecklingschef på arbetsmarknads- och socialförvaltningen.
Nästa steg blir att bilda arbetsgrupper baserade på de teman som framkommit i underlaget. Grupperna kommer att testa olika hypoteser och frågor genom praktiska uppdrag, där tjänstedesign används som metod för att skapa lärande. Arbetet sker brett inom förvaltningen och ute på enheterna.
– Testperioden håller på fram till sommaren 2025 och sen kommer lärdomar och erfarenheter att sammanställas och en första linjes socialtjänst kan börja att byggas upp, fortsätter Mia.
Sammanfattning av lagrådsremissen
För att göra nya socialtjänstlagen tillgänglig har en sammanfattning av lagrådsremissen tagits fram. Den kan ses som ett uppslagsverk och tar upp alla nyheter samt sammanfattar regeringens tankar med förändringarna vilket är viktigt att förstå när lagförslagen mestadels består av mål och viljeinriktningar.
Ta del av sammanfattningen
Sidan publicerad: 2024-11-29
Hittade du det du sökte på sidan?