Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Gata i förgrunden, buss och bostäder i bakgrunden.

Nytt forskningsprojekt ska stärka Karlstads hållbarhetsarbete

Karlstads kommun har tillsammans med Research Institutes of Sweden (RISE) och Centrum för tjänsteforskning (CTF) beviljats medel för att genomföra projektet Hävstång Hälsa – systemledning för klimat och social hållbarhet. Syftet med projektet är att skapa förflyttning i fråga om klimatneutralitet och social hållbarhet med specifikt fokus på hälsa, jämlikhet och beteendeförändring.

Projektet är finansierat av Formas inom det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande och kommer att pågå från januari 2025 till juni 2026. Karlstad är en av 14 kommuner som fått medel och har beviljats 1,5 miljoner kronor.

– I projektet kommer vi att testa lösningar för att förstå hur olika faktorer, exempelvis i vår stadsmiljö, kan bidra till beteenden som bidrar till både förbättrad hälsa och miljö, säger Maria Natonska, innovationsledare i Karlstads kommun.

Hälsa och klimat hänger ihop

Kommuner och regioner har en viktig roll i den lokala omställningen som behöver genomföras för att vi ska nå ett mer hållbart samhälle. Genom att planera våra städer med hänsyn till människors olika behov kan vi förbättra folkhälsan samtidigt som vi bidrar till att nå våra miljö- och klimatmål.

Sambandet mellan hälsa, klimat och jämlikhet blir tydligt när man ser på skillnader mellan olika målgrupper och vad som prioriteras i stadsrummet. Till exempel varierar förutsättningarna för klimatomställning av en rad sociala faktorer som var man bor, inkomst och kön. Socioekonomiskt utsatta grupper löper högre risk att drabbas av klimatförändringar trots att man inte står för de stora utsläppen. Hälsa och socioekonomisk status hänger också nära samman.

Motion, luftkvalitet och grönska är exempel på faktorer som påverkar både hälsa och miljö. Till exempel hjälper grönområden och träd till med att hålla nere temperaturen under varma dagar, vattenavrinningen och biologisk mångfald förbättras samtidigt som människors psykiska och fysiska välmående främjas. Att cykla eller gå i stället för att ta bilen minskar utsläpp, förbättrar luftkvaliteten och främjar rörelse.

Nya arbetssätt för komplexa utmaningar

Hälsa och hållbarhet går hand i hand, men hälsa fungerar även som en drivkraft för gränsöverskridande samarbete mellan olika förvaltningar och aktörer. Parallellt kommer projektet att utforska hur ett designinspirerat och prototypbaserat arbetssätt kan främja systemledning och interorganisatoriskt lärande.

Living Lab under SM-veckan

Som en del av projektet kommer SM-veckan 2026 att användas som ett living lab. Där kommer lösningar testas i verklig miljö för att förstå hur olika beteenden och effekter som kan bidra till både förbättrad hälsa och miljö faller ut.

Syftet med projektet är att:

  • På ett innovativt sätt utforska och testa nya modeller för förvaltningsöverskridande samarbeten inom komplexa utmaningsområden.
  • Att utveckla nya lösningar som gynnar Karlstadsborna med fokus på hälsa och klimat.

Sidan publicerad: 2025-02-27

Hittade du det du sökte på sidan?