Sundsta-Älvkullegymnasiet

Antagningsprov till Estetiska programmet våren 2021

Estetiska programmet Teater

Genom antagningsprovet får du möjlighet att visa dina kunskaper och förutsättningar inom den inriktning du söker till. Du får också möjlighet att träffa våra lärare och få mer information om vad det innebär att gå på Estetiska programmet. 

När är antagningsproven?

Några veckor efter att du har sökt till Estetiska programmet kommer du att få en kallelse till antagningsprovet via brevpost. I kallelsen finns detaljerad information om provtillfället.

Hur går proven till?

Bild och formgivning

Pågrund av rådande situation/Covid-19 kommer inget antagningsprov ske på plats utan du skickar in ett personligt brev som du kan läsa mer om nedan.

För att förbereda oss att ta emot dig på bästa sätt så önskar vi att du skickar ett kortfattat brev till oss.

Personligt brev:

  • Berätta kortfattat om dig själv och varför du sökt Bild och Form inriktning Animation och Illustration.
  • Vilka är dina största intresseområden inom bild och form.
  • Berätta om någon bra uppgift som du haft i bildundervisningen i grundskolan.

Skicka ditt brev med e-post till: wenche.pettersson.risfalk@karlstad.se

Dans

Provet går till så att du kommer att delta i en grupplektion i dans inför en jury.

Du gör ett färdighetsprov som består av en grupplektion och ett individuellt samtal. Det kommer att vara max 10 sökande åt gången för att vi ska kunna genomföra detta på ett corona-säkert sätt.

Vi kommer att hålla till i aulan som är en stor och luftig sal. Antagningsprovet kommer att ske på tisdag och torsdag under vecka 10. Du blir kallad till en av dagarna under förmiddag eller eftermiddag.

Vi kommer under dagen även att ha ett kort samtal med varje sökande där du får berätta lite om dig själv och varför du söker till dansinriktningen på Estetiska programmet.

Musik

Årets antagningsprov kommer att ske digitalt. På grund av rådande omständigheter kommer vi INTE genomföra något gehörs- och teoriprov vid antagningen.

Du ska spela ett stycke/låt som du själv valt på ditt huvudinstrument inför en liten jury via videolänk. Om du söker på sång vill vi att du sjunger låten Acapella (utan bakgrund) då ljudkvaliteten blir något bättre i Teams.

Om ditt huvudinstrument är sång så ska du dessutom sjunga någon av visorna "Jag väntar" eller "Somliga går med trasiga skor" också det Acapella. Välj en tonart som passar dig. Länk till noter hittar du nedan. Du kan också hitta visorna på YouTube.

I samband med sång-/spelprovet har vi också ett individuellt samtal.

Jag väntar.pdf
Somliga går med trasiga skor.pdf

Teater

Under vecka 10 och vecka 11 har vi antagningsprov för dig som söker teaterinriktningen.

Du har två alternativ att välja mellan:

  1. Komma till skolan och göra din monolog + samtal (hur du får tag på monologen, se nedan). Du blir kontaktad och får en dag/tid när du ska vara på plats, och spelar upp din monolog för oss teaterlärare. Vi kommer att sammankalla en mindre grupp sökande per tillfälle, och då har du chansen att träffa både nuvarande teaterettor, och dina eventuellt blivande klasskamrater.

  2. Filma dig när du spelar upp din monolog (se nedan), skicka filmen (eller en länk till filmen) till oss med e-post till per.thoren@karlstad.se. Därefter återkommer vi till dig med en tid när vi ringer dig för ett samtal.

Monologer ES Teater.pdf

Inriktningen Estetik och media har inget antagningsprov.

Hur fördelas poängen?

Du som gör provet tilldelas mellan 10 och 120 poäng som läggs till dina betygspoäng från grundskolan. 

Uppdaterad den