Introduktionsprogrammen

IMAS

Elever IMAS

IMAS är en inriktning inom Introduktionsprogrammen för dig med Aspergers syndrom, högfungerande autism eller autismspektrumdiagnos (ASD). IMAS kursutbud följer Samhällsvetenskapsprogrammets beteendeinriktning i den mån det går.

På IMAS varvas teoretiska gymnasiestudier med social träning. Du får möjlighet att studera i en lugn och trevlig miljö.

Målet är att du:

  • Hittar dina styrkor och utvecklar dina sociala färdigheter.
  • Får förståelse för din funktionsnedsättning.
  • Utvecklar strategier för att hantera situationer i vardagen.
  • Når så många gymnasiepoäng som möjligt utifrån dina förutsättningar.

Egen arbetsplats

På IMAS har du tillgång till en egen arbetsplats i ett klassrum med cirka sju elever. IMAS har hög personaltäthet och stor vikt läggs på varje elevs individuella behov. God kommunikation med både dig och vårdnadshavare ligger till grund för verksamheten.   

Hur går intresseanmälan till IMAS till?

Steg 1 Elev, vårdnadshavare och /eller skola kommer på ett informationsmöte på IMAS under höstterminen, året innan tänkt skolstart. På detta möte ges information om vad IMAS är och hur det mesta på programmet fungerar.  

Steg 2 Efter informationsmötet bokar vi in praktik på IMAS, där eleven går med en av våra klasser under två dagar. Eleven kommer då att få möjlighet att arbeta med olika gymnasieuppgifter, alternativt uppgifter som avlämnande skola skickat med. Vi strävar mot att informationsmötet och praktiken ska vara avklarade vid mitten av januari. 

Steg 3 Intresseanmälan till IMAS följer samma tider som övriga gymnasieskolan och ska göras före den 29 januari 2017. Viktigt att komma ihåg är att IMAS inte är ett sökbart alternativ så som de nationella programmen, utan istället görs en intresseanmälan av hemmet eller avlämnande skola via kommunens E-tjänstportal Dexter. 

Antagningen

Alla elever som gjort en intresseanmälan till IMAS inför det nya läsåret kommer att få besked om de fått en plats senast i juni.

Efter avslutade studier

Efter IMAS är målet att du har en större kunskap inom såväl ämnesstudier som livskunskaper och strategier för att vara väl förberedd för livet efter gymnasiet. IMAS samarbetar med Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen i arbetet med att slussa eleverna vidare mot arbetsliv, praktik eller studier på Komvux, folkhögskola, högskola och universitet.  

Handledning

IMAS kan också ge handledning till personal på andra kommunala gymnasieprogram där det går elever med diagnosen Aspergers syndrom/ högfungerande autism. 

Programblad

Här hittar du programbladet för IMAS.

Kontaktpersoner på IMAS

Telefonnummer: 054-540 17 14, 054-540 15 09

Lärare

Constanza Ericsson - engelska, spanska

constanza.ericsson@karlstad.se


Christer Flognfeldt - svenska, engelska

christer.flognfeldt@karlstad.se


Jonas Hedin - engelska

jonas.hedin@karlstad.se


Magnus Hellberg - svenska, religion, kommunikation

magnus.hellberg@karlstad.se


Carina Holm - matematik, naturkunskap

carina.holm@karlstad.se


Björn Lindqvist - samhällskunskap, historia, förstelärare

bjorn.lindqvist@karlstad.se


Christer Lundqvist - historia, geografi

christer.lundqvist@karlstad.se


Fredrik Magnusson - psykologi, ledarskap och organisation, kommunikation

fredrik.magnusson@karlstad.se


Katrin Åkefeldt - matematik, naturkunskap

katrin.akefeldt@karlstad.se 


Biträdande rektor

Carina Lundgren 054-540 1669

carina.lundgren3@karlstad.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den