Nyheter

En väg in – samlad information för asylsökande och nyanlända

Vi har fått många nya invånare i Karlstad de senaste åren. Här finns nu både personer som söker asyl och personer med uppehållstillstånd. Vi i kommunen vill att de ska känna sig varmt välkomna till Karlstad. Vi vill att de ska trivas, oavsett om de är här kort eller lång tid. Därför är det viktigt att de snabbt kommer in i samhället på ett bra sätt.

Karlstads kommun har skapat en webbsida för nyanlända på vår webbplats. Per-Inge Lidén från Miljöpartiet är ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden. Han berättar varför kommunen vill samla information till nyanlända invånare på ett ställe.

– De som precis har kommit till Sverige behöver få kontakt med många olika delar av samhället. Vi vill att det ska bli enklare att kontakta kommunen för de som är nya här i Karlstad. Därför har vi skapat webbsidan Nyanländ i Karlstad, säger Per-Inge Lidén.

Karlstads kommun har samlat information till nyanlända på webbsidan Nyanländ i Karlstad. Där visar vi vad Karlstads kommun kan erbjuda. Det går också bra att besöka oss på vårt Kontaktcenter i Bibliotekshuset. Där finns personal som kan svara på frågor. De kan också hjälpa till med enklare ärenden. Om ett ärende är mer komplicerat så kan de skicka vidare ärendet till avdelningen för nyanlända i stället.

Det finns också ett introduktionspaket för nyanlända i Karlstad. Paketet innehåller stöd, undervisning och information till nyanlända. Kommunen samarbetar med andra aktörer för att introducera de nyanlända till Karlstad. Vi erbjuder bland annat familjestöd och undervisning i svenska. Vi informerar också om bostäder, försörjning, arbete, utbildning, samhället och familjerätt.

– Nyanlända kan också delta i olika sociala aktiviteter. På så sätt blir det lättare att lära känna Karlstad och invånarna här, avslutar Amanda Klint, samordnare för integrationen i Karlstad.

Till webbsidan Nyanländ i Karlstad

Tillbaka