Maj

Almar vaccineras mot almsjukan

Almsjukan är en aggressiv svampsjukdom som almar kan få. Sjukdomen gör att trädet vissnar och dör. Den här trädsjukdomen har under flera år dödat almar i södra Sverige och i Mellansverige. Därför väljer nu Karlstads kommun att vaccinera 49 almar i kommunen.

Almsjukan har under lång tid drabbat flera kommuner i Värmland. Och i Karlstad har det kommit in ett medborgarförslag om att vaccinera almarna. Förra året kom trädsjukdomen så nära som Kristinehamn. Därför väljer nu Karlstads kommun att ta hjälp av en trädspecialist, en så kallad arborist, för att skydda träden.

- Vi vaccinerar en del av de almar som finns. I februari gjorde vi en inventering och valde ut 49 träd som kommer att vaccineras mot sjukdomen, säger Gunilla Jonasson, som är kommunens produktionskoordinator.

Kvarteret Almens träd vaccineras

De almar som har valts ut finns i centrala Karlstad. De finns bland annat i Stadsträdgården, Bjurbäcksparken på Sundsta, Museiparken och så klart i kvarteret Almen.

- Det finns cirka 230 almar i Tingvallastaden, delar av Haga, Sundsta, Klara och i Stadsträdgården. De som inte blir vaccinerade kommer vi att ha extra koll på framöver, säger Gunilla Jonasson.

Almsjukan sprids oftast av en skalbagge som heter almsprintborren. Men sjukan kan också spridas direkt mellan träd genom att deras rötter kommer i kontakt med varandra. För att träden ska vara skyddade måste de vaccineras varje år. Privatpersoner med almar på sin tomt som har frågor om almsjukan kan kontakta Länsstyrelsen i Värmland.

Tillbaka