Felparkeringsavgift

Om du som trafikant bryter mot någon av de parkeringsregler som finns gällande gatumark kan du få en felparkeringsavgift utfärdad. Storleken på avgiften beror på typen av överträdelse.

För Karlstads del har fullmäktige beslutat att felparkeringsavgifter ska delas in i tre nivåer:

  • För de grövsta överträdelserna utfärdas en felparkeringsavgift på 1000 kronor. Som grov förseelse räknas till exempel att parkera inom 10 meter från korsning, parkera på busshållplats eller på handikapparkeringsplats.
  • De lindrigaste förseelserna kostar 500 kronor. Som lindrig förseelse räknas till exempel att parkera på avgiftsplatsbelagd parkeringsplats utan att betala.
  • Övriga överträdelser kostar 700 kronor. Denna avgift tas ut om du till exempel parkerar på en gata där parkeringsförbud råder.

Trafikfarliga parkeringar

Ifall du ser en bil som står parkerat på ett trafikfarligt sätt så kan du höra av dig till oss via vårt Kontaktcenter, 054-540 00 00. När parkeringsvakterna inte jobbar så är det polisen som ansvarar för trafiksäkerheten. Om inte Kontaktcenter är öppet och du ser en bil som står parkerat på ett trafikfarligt sätt, och ärendet är akut, så kan du vända dig till polisen på 114 14.

Övervakning

Inom Karlstads kommun sker kontrollen av hur vi parkerar våra fordon på gatumark med egen personal från trafikservice. Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att kontrollera hur vi parkerar våra fordon och att vi betalar de parkeringsavgifter som finns. Trafikservice är även rådgivande i övriga trafik- och parkeringsfrågor.

Betalning

Betalning kan göras på två sätt:

  • Via Transportstyrelsens bankgiro som står på parkeringsanmärkningen.
  • Inbetalning kan även göras via betaltjänsten Paypr som du når via QR-koden på parkeringsanmärkningen. Här kan informationen även fås på engelska. Betaltjänsten erbjuder flera alternativ så som Swish- och kortbetalning samt faktura 14 dagar. För utländska bilister erbjuds endast kortbetalning. Serviceavgift tillkommer. Den är för närvarande 19 kr. Du kan läsa mera om tjänsten på paypr.se. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bestrida parkeringsanmärkning

Om du anser att du felaktigt har fått en parkeringsanmärkning på gatumark kan du bestrida den eller begära rättelse. Det gör du via polismyndigheten.

Sidan uppdaterad: 2024-02-15

21 Maj 2024