Det finns flera olika typer av parkeringstillstånd som du kan ansöka om, tillstånd för nyttoparkering, tillstånd för rörelsehindrad och tillstånd för varutransport.
Västra Torggatan 26, Bibliotekshuset
651 84 Karlstad
Öppettider: Måndag till fredag 08.00-16.30
Har du i ditt yrke ett serviceutrustat fordon och behöver parkera nära tillfälliga arbetsplatser i Karlstads kommun kan du köpa ett nyttoparkeringskort för ditt fordon.
Du kan få tillstånd för nyttoparkering om du transporterar gods i samband med service av olika slag och behöver parkera nära tillfälliga arbetsplatser. Generellt gäller att fordonet ska användas i betydande omfattning och ha avgörande betydelse för att arbetet ska kunna utföras. Ansök via e-tjänst eller blankett.
Har du frågor eller behöver hjälp med e-tjänsten?
Hör av dig till oss på Kontaktcenter så hjälper vi dig eller hänvisar dig rätt.
Ring, mejla eller besök oss i Bibliotekshuset i Karlstad.
Du hittar alla kontaktuppgifter och öppettider till Kontaktcenter här Öppnas i nytt fönster.
Om du ansöker via pappersblankett så skickar du din ansökan till:
Teknik- och fastighetsförvaltningen
651 84 Karlstad
Tillståndet är inte avsett för fordon som endast används för förarens förflyttning eller transport av mindre mängd gods. Tillståndet gäller för den verksamhet och det fordon som du uppgett i din ansökan.
Tillståndet gäller:
Tillståndet gäller INTE:
Nyttoparkeringstillståndet kostar 2 400 kronor per kalenderår eller 240 kr per månad och fordon, exklusive moms. Avgiften faktureras.
Om du har ett rörelsehinder och har stora svårigheter att förflytta dig mellan ditt parkerade fordon och platsen du ska besöka kan du få ett parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Ansök via e-tjänst eller blankett.
Om du ansöker via pappersblankett så skickar du din ansökan till:
Teknik- och fastighetsförvaltningen
651 84 Karlstad
I vår webbkarta kan du se var det finns parkeringsplatser för rörelsehindrade. Här kan du också se var våra parkeringsområden och parkeringshus ligger.
Parkeringstillståndets giltighet baseras på läkarintygets giltighet, dock högst 5 år. Det är personligt och får endast användas när innehavaren själv färdas i fordonet. Tillståndet gäller i hela landet, även i de flesta europeiska länder enligt EU-rådets rekommendationer. Besked om giltighet utomlands kan du få från kommunen.
Parkeringstillståndet kostar inget och i alla kommuner i Värmland har avgiftsbefrielse medgetts. Det innebär att avgift inte behöver betalas så länge parkeringstillståndet ligger synligt i fordonets framruta. Det finns dock ett undantag, från och med 10 juni 2024 är det är parkeringsavgift på kvartersmark på områdena Älgen, Gamla badhuset, Sandgrund, Slussvakten, Karolinen, Sundstabadet, Rosenbad och Solstaden Sportcenter. Det är bolaget Karlstads parkering som har beslutat om att införa parkeringsavgift på parkeringsplatser för rörelsehindrande.
Förlorat eller stulet parkeringstillstånd för rörelsehindrade ska polisanmälas och sedan spärrar kommunen kortet och utfärdar ett nytt. Upphittat parkeringstillstånd lämnas till polisen eller till den kommun som utfärdat det.
Missbrukas parkeringstillståndet kan det återkallas.
Om du har parkeringsplats i Tingvallastaden och måste köra på buss- och gågator, eller har leverans av varor och liknande med tungt eller skrymmande gods, behövde du tidigare ha en dispens från lokal trafikföreskrift för att få köra på dessa gator. Detta kommer att tas bort under mars/april 2025 och istället regleras som gågata. De som har rätt att åka in på gågatan kommer att få göra det, men det kräver inget tillstånd eftersom det regleras av trafikförordningen. Tidsbegränsningen för tunga lastbilar kommer att kvarstå vilket innebär att lastbilstrafik endast kommer att vara tillåten mellan klockan 03.00 och 11.00, alla dagar.
Tillstånd för varutransporter upphör att gälla så snart de nya skyltarna kommer upp och vi kommer inte utfärda några nya tillstånd fram tills dess.
Dispensen gäller för färd till och från parkeringsplats dygnet runt. För varutransporter gäller dispensen mellan klockan 03.00-11.00 på Drottninggatan och Västra Torggatan samt dygnet runt på bussgatorna Kungsgatan och Tingvallagatan vid Stora Torget.
Dispensen gäller i tre år.
Om du vid ett enstaka tillfälle behöver köra och parkera på gator där biltrafik är förbjuden eller du har ett ärende på en plats där du måste bryta mot de gällande parkeringsbestämmelserna kan du ansöka om ett tillfälligt tillstånd.
Du ansöker om tillfälligt parkeringstillstånd via vår e-tjänst. Det tar 1-2 arbetsdagar att få ett tillfälligt parkeringstillstånd.
Sidan uppdaterad: 2025-03-13