Miljösmart food truck

Det ska vara lätt att göra rätt, därför har vi samlat våra bästa miljötips för dig som driver en food truck. Karlstads kommun strävar efter att vara en miljösmart kommun. Bland annat ska luften och vattnet vara så ren att människor och miljö inte skadas och konsumtionen ska vara hållbar.

Tips: gör din food truck mer miljösmart

  • Välj ekologiska, etiskt märkta och närproducerade livsmedel och erbjud vegetariska alternativ på menyn.
  • Som sopsäck – används påsar gjorda av papper, förnybar eller återvunnen plast.
  • Om kunden behöver en påse – erbjud främst bärkassar av papper.
  • Försök att undvika engångsprodukter och använd istället sådant som går att använda flera gånger. Istället för portionsförpackningar för mjölk, socker, salt och ketchup – servera istället detta direkt i din food truck eller erbjud kunden att hälla själv.
  • Om engångsprodukter behövs – välj material så som trä, bagasse eller papper.
  • Uppmuntra kunder att ta med maten i en egen matlåda och dryck i en egen mugg – kanske genom att ge rabatt vid sådana köp. *


*Så här säger Livsmedelsverket om medhavd matlåda och mugg:

Det finns inga regler som förbjuder att köpa hämtmat eller dryck i en egen, medhavd behållare. Verksamhetsutövaren får själv besluta om detta och det är också verksamhetsutövarens ansvar att avgöra om det finns risk att livsmedlet smittas eller smutsas ner. Kunden ansvarar för att behållaren är säker att förvara livsmedlet i. Självklart ska matlådan eller muggen vara hel och ren! Läs mer på livsmedelsverket.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vid frågor – kontakta miljöförvaltningen genom kommunens Kontaktcenter.
Lycka till!

Viktigt att tänka på

Tänk på att verksamheter är skyldiga enligt lag (avfallsförordningen § 24 a, b) att sortera sitt avfall. Verksamheten ska sortera förpackningar av plast, papper, metall och glas samt matavfall, restavfall och pant.

Minska användning av plast

Inom hela EU sker ett arbete för att minska användningen av plast. Bland annat kommer flera engångsartiklar av plast att förbjudas inom EU från år 2021. Förbudet gäller bestick, sugrör, omrörare, engångsmuggar, lock, ätpinnar av plast och matlådor i expanderad polystyren ("frigolitlådor"). Redan 2020 har en ny skatt på plastpåsar trätt i kraft för att minska förbrukningen och spridningen av dessa.

Fairtrade City

Karlstad är en diplomerad Fairtrade City. Det betyder att vi arbetar aktivt med att öka konsumtionen av etiskt producerade varor för att gynna en rättvis handel, vilket bidrar till att producenter i utvecklingsländer får bättre arbetsvillkor och levnadsförhållanden. Fairtrade är en märkning för mänskliga rättigheter. Vanliga etiskt märka produkter är kaffe, te, kakao och socker.

Taggar för sidan

Torg och allmänna platser

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

15 Juli 2024