Fyra medarbetare utanför ett vårdboende.
Lisa Ekman, utbildningsansvarig, och Ewa Sandberg, rekryteringsansvarig, tillsammans med trainee-sjuksköterskorna Marie Niemi och Maria Forsberg Gullenborn.
Oktober

Satsning på trainee-sjuksköterskor

Karlstads kommun gör en nysatsning på trainee-sjuksköterskor. Först ut är Marie Niemi och Maria Forsberg Gullenborn.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstads kommun satsar nu på trainee-sjuksköterskor som får möjlighet till en längre upplärning på nio månader. Vanligtvis är motsvarande period mellan fyra och åtta veckor beroende på tidigare arbetslivserfarenhet.

Trainee-perioden pågår från september till maj och är uppdelad i fyra månader på vårdboende, fyra månader inom hemtjänst samt en månad inom LSS, socialpsykiatri eller korttidsvård. Under hela tiden har de en patientansvarig sjuksköterska som handledare.

"Trygghet och bra grund"

Ewa Sandberg är rekryteringschef inom hälso- och sjukvård.

– Det kan vara ganska tufft att som ny sjuksköterska börja i kommunal verksamhet. Vi vill kunna ge de sjuksköterskor vi anställer en bra grund att stå på. Vårt mål är att genom bra inskolning ge dem trygghet i arbetet och självklart behålla dem hos oss som medarbetare, säger Ewa Sandberg.

"Vinn-vinn för alla parter"

Lisa Ekman är sjuksköterska och utbildningsansvarig.

– Det känns bra att vi som arbetsgivare kan erbjuda dessa utbildningstjänster. Det blir vinn-vinn för alla parter. Vi har regelbundna avstämningar, formar detta tillsammans och ser till att det blir bra, säger Lisa Ekman.

"En helt annan trygghet"

Både Marie Niemi och Maria Forsberg Gullenborn jobbade ett år inom Region Värmland innan de valde att söka tjänsterna som trainee-sjuksköterskor på Karlstads kommun.

– Jag har alltid varit inställd på att landa i kommunen till slut, men kände att det var ett stort steg direkt efter examen. Jag valde därför att först få ett års erfarenhet inom regionen, säger Marie Niemi och fortsätter:

– Men direkt jag såg att det fanns trainee-tjänster ute så sökte jag. Nu känner jag en helt annan trygghet. Jag går alltid samma schema som min handledare och har alltid någon att "bolla" med.

"Inte känna stress och press"

Maria Forsberg Gullenborn fyller i:

– Under utbildningen hade jag en praktikplats på kommunen som jag trivdes väldigt bra på. Jag har också alltid tänkt att jag vill tillbaka hit, säger Maria Forsberg Gullenborn och fortsätter:

– Det här upplägget som trainee-sjuksköterska känns jättebra. Det är mycket som är nytt, då är det skönt att inte känna stress och press direkt.

Fler tjänster på gång

Här hittar du mer information och kan söka trainee-tjänster inför våren. Kriteriet är en sjuksköterskeexamen och max ett års arbetslivserfarenhet.