En förening som bedriver barn- och ungdomsverksamhet måste uppfylla vissa krav för att få stöd av Karlstads kommun. När föreningen har fått skriftligt besked om att föreningen uppfyller kraven blir den stödberättigad.
Syftet med medlemsstödet är att ge föreningar en ekonomisk grund baserat på antalet medlemmar mellan 7–25 år i föreningen. För medlemmar med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns.
Ansökan gör du via vår e-tjänst och skickas in snarast efter genomfört årsmöte, dock senast den 1 december innevarande år.
Till ansökan ska bifogas verksamhetsberättelse, resultat- och balansräkning, en undertecknad revisionsberättelse samt redovisning av ett exempel på hur föreningen arbetar förebyggande mot kränkning och diskriminering.
Alla som är en stödberättigad förening och som uppfyller Karlstads kommuns kriterier.
Stödet måste sökas årligen för att föreningen ska stå kvar som stödberättigad förening. Underlag för stödet är uppgifter från föregående verksamhetsår.
I samband med ansökan om medlemsstöd ska föreningen redovisa hur man arbetar förebyggande mot kränkning och diskriminering.
Varje år tar kultur- och fritidsnämnden beslut om medlemsstödets storlek. Medlemsstödet är 20 kronor per medlem för de första 50 medlemmarna, därefter 10 kronor per medlem oavsett antal.
Syftet med aktivitetsstödet är att uppmuntra den gruppverksamhet som föreningen bedriver. Aktivitetsstödet baseras på antalet deltagartillfällen av barn och ungdomar i åldern 7 till 25 år. Det är närvarokorten som ligger till grund för ansökan och stödet kan sökas en till två gånger per år. Stödberättigade föreningar måste söka aktivitetsstöd för att stå kvar som stödberättigad förening.
Ansökan gör du via vår e-tjänst.
På närvarokorten redovisar ni deltagartillfällen som sker i föreningens regi för barn och ungdomar i åldern 7 till 25 år.
Stödberättigad förening inom barn- och ungdomsverksamhet.
För att sammankomsten ska vara stödberättigad ska den:
Ledaren kan inte redovisningsmässigt vara ansvarig för flera grupper samtidig
Ledare i åldern 13 till 25 är också stödberättigad
För grupp med 3 till 10 deltagare är en ledare stödberättigad och för större grupper är två ledare stödberättigade.
För deltagare och ledare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns.
Kultur- och fritidsnämnden fastställer stödets storlek inför varje år. Stödet är 2 kronor per deltagartillfällen för medlemmar i åldern 7-12 år och 4 kronor per deltagartillfälle för medlemmar i åldern 13-25 år. För medlemmar med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns.
Stödberättigade föreningar kan söka anläggningsstöd (tidigare driftstöd) till egna anläggningar som används i egen regi och som även är strategiskt viktiga för Karlstadsborna för att kunna utöva fritidsaktiviteter.
Ansökan gör du via vår e-tjänst. Anläggningsstöd kan sökas mellan perioden 1 januari till och med 31 januari.
De kostnader föreningen haft för anläggningen specificeras. Bifoga även en resultaträkning där kostnaderna framgår.
Stödberättigad förening inom barn- och ungdomsverksamhet som själva driver sin anläggning eller en förening som på uppdrag av kultur- och fritidsförvaltningen driver en anläggning som anses vara till nytta för allmänheten.
Om det redan finns ett avtal med kommunen för en anläggning kan föreningen inte söka anläggningsstöd.
Kultur- och fritidsnämnden beslutar om belopp och anläggningar varje år.
Syftet med lokalstödet är att underlätta för stödberättigade föreningar som inte bedriver sin verksamhet i kommunala anläggningar.
Ansökan gör du via vår e-tjänst. Stödet söks tillsammans med medlemsstödet snarast efter genomfört årsmöte, dock senast den 1 december innevarande år.
Stödberättigad förening inom barn- och ungdomsverksamhet.
Lokalen ska vara godkänd av kommunen för barn- och ungdomsverksamhet, utifrån behov som säkerhet och tillgänglighet. Kommunen ställer krav på energieffektiviseringar och val av energikällor, för information kontakta Karlstads kommuns Kontaktcenter 054- 540 00 00. Hyreskontrakt ska vara tecknat för en längre tid.
Lokalstöd kan i vissa undantag beviljas vid korttidsförhyrning (timtaxa) i andra lokaler än i kultur- och fritidsförvaltningens egna anläggningar.
Underlag för stödet är föregående års lokalkostnader och antalet deltagartillfällen. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om beloppets storlek.
Syftet med utbildningsstödet är att höja ledarkompetensen och därmed utveckla föreningens ungdomsverksamhet. Stödet riktar sig till personer som har eller förväntas få ledaruppdrag efter genomförd utbildning.
Ansökan gör du via vår e-tjänst efter genomförd utbildning, dock senast tre månader efter att utbildningen avslutats.
Till ansökan ska följande bifogas: kursintyg, kursprogram, verifikation på kostnaden samt namn och ålder på den som gått utbildningen
Stödberättigad förening inom barn- och ungdomsverksamhet.
Föreningsanställd personal kan med vissa undantag söka utbildningsstöd
Studiecirklar, träningsläger, distriktsläger, fjällresor, yrkesutbildning eller liknande är inte stödberättigande.
Förening kan söka utbildningsstöd med upp till 50 procent av godkända kurskostnader, när föreningen ansöker anges den totala kurskostnaden. Kultur- och fritidsnämnden fastställer högsta belopp som varje förening kan beviljas per år.
Syftet med att ge stöd till verksamhetsutveckling är att uppmuntra och stötta föreningar som vill utveckla sin verksamhet i linje med de särskilda prioriteringsområdena: inkludering, demokratisk föreningsutveckling och föreningens arbete med barnkonventionen.
Ansökan och återrapportering gör du via vår e-tjänst. Föreningar kan söka stöd för verksamhetsutveckling när som helst under året.
Ansökan ska innehålla en detaljerad beskrivning av projektet där aktiviteter och kostnader tydligt framgår.
Om din förening har beviljats stöd ska du lämna in en återrapport. Det står i beslutet vad återrapporten ska innehålla samt när den senast ska vara inlämnad.
Stödet till verksamhetsutveckling kan sökas av stödberättigade föreningar med barn- och ungdomsverksamhet som vill utvecklas för att nå nya målgrupper utifrån kommunens prioriteringsområden.
Särskilda prioriteringsområden är:
Kultur- och fritidsnämnden beviljar stöd till verksamhetsutveckling efter särskild prövning.
Stöd till föreningsdrivna ridskolor syftar till att underlätta för föreningar som bedriver ridskola. Föreningsdrivna ridskolor kan söka stöd för exempelvis investeringar, material och ridverksamhet.
Ansökan gör du via vår e-tjänst. Stödet kan sökas när som helst under året.
Ansökan ska innehålla en detaljerad beskrivning av behovet, kostnader och syfte.
Om din förening har beviljats stöd ska du lämna in en återrapport. Det står i beslutet vad återrapporten ska innehålla samt när den senast ska vara inskickad.
Stödberättigad förening inom barn- och ungdomsverksamhet som bedriver ridskoleverksamhet.
Kultur- och fritidsnämnden beviljar stöd till föreningsdrivna ridskolor efter särskild prövning
Syftet med särskilt stöd är att stötta föreningar för kostnader i samband med reparationer eller återinvesteringar i inventarier, maskiner eller liknande som används till verksamheten. Stöd beviljas inte i efterhand utan ska sökas innan föreningen haft sina utgifter.
Ansökan gör du via vår e-tjänst. Du kan skicka in ansökan när som helst under året. Observera att stöd inte beviljas i efterhand, utan ska sökas innan föreningen haft sina utgifter.
Ansökan ska innehålla en detaljerad beskrivning av behovet, kostnader och syfte.
Om din förening har beviljats stöd ska du lämna in en återrapport. Det står i beslutet vad återrapporten ska innehålla samt när den senast ska vara inlämnad.
Stödberättigad förening inom barn- och ungdomsverksamhet.
Kultur- och fritidsnämnden tar beslut och beviljar stöd efter särskild prövning.
Syftet med ett extra stöd till föreningar som bedriver verksamhet för personer med funktionsnedsättning är att kunna stötta föreningar till att erbjuda en bra verksamhet för målgruppen.
Stödet kan användas till kostnader som rör administration, extra ledarresurser, material, resor och logi för målgruppen.
Ansökan gör du via vår e-tjänst. Du kan skicka in ansökan när som helst under året. Stödet ansöks för innevarande år.
Ansökan ska innehålla en detaljerad beskrivning av behovet, kostnader och syfte.
Om din förening har beviljats stöd ska du lämna in en återrapport. Det står i beslutet vad återrapporten ska innehålla samt när den senast ska vara inlämnad.
Stödet kan endast sökas en gång per år.
Målet med stöd till barn- och ungdomskulturprojekt är att alla barn och ungdomar som bor i Karlstads kommun ska få möjlighet att vara delaktiga i konst- och kulturlivet.
Du kan söka stödet löpande under året. Under sommaren kan handläggningstiden vara upp till två månader. Ansökan och återrapport görs via e-tjänst.
I ansökan ska du bland annat informera om mål och syfte och beskriva projektet tillsammans med budget och en beskrivning hur projektet är inkluderade (det vill säga hur det når en bred målgrupp oavsett kön, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, religion, etnisk tillhörighet eller funktionsnedsättning).
En återrapport ska lämnas in senast tre månader efter att projektet avslutats. I rapporten ska bland annat en utförlig budget finnas. Föreningen eller organisationen som beviljats stöd ska även ge två konkreta exempel på hur man aktivt motverkar kränkningar och diskriminering, antingen i projektet eller i föreningens ordinarie arbete/verksamhet. Dessa två exempel är obligatoriska att rapportera för att få stöd av Karlstads kommun.
Föreningar, studieförbund, förskolor, skolor, kommunala förvaltningar och kulturinstitutioner i Karlstads kommun kan söka stödet.
För skolor och förvaltningar, undantaget kultur- och fritidsförvaltningen, gäller att den egna finansieringen ska uppgå till minst 50 procent av projektets kostnader.
Sidan uppdaterad: 2024-07-16