Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Servitris lämnar över fika till man på uteservering.

Mariebergsskogen – Karlstads stadspark

Mariebergsskogen är en stadspark full av fantasi och magi. Här kan du leka, lära och upptäcka naturens och djurens hemligheter. Här finns något att se och göra för nyfikna i alla åldrar. Parken är öppen alla dagar året om och det är fri entré. Vill du veta exakt vad som händer en speciell dag, ja då tittar du in på mariebergsskogen.se. Parken är öppen alla dagar, året runt och det är fri entré.

Fakta om parken

Innehåll

Konst

Bänkar

Fontän

Lekplats

Toalett

Parkering

Storlek

Stor park

Tillgänglighet

Handikapptoalett

Tillgänglig för rullstolsburen

Tillgänglig för rullstolsburen med assistans

Intresserad av

Närhet till café

Blomsterprakt

Konst och skulpturer

Bra plats för picknickfilt

Tillgänglighetsanpassat

Närhet till vatten

En stadspark för alltid

Mariebergsskogen har en intressant historia. När doktor Conrad Höök gick bort 1896 var hans syster Ebba Treffenberg den enda arvingen. Ebba hittade i kvarlåtenskaperna en anteckning om att Conrad önskade att Mariebergsskogen skulle skänkas till staden mot en garanti för dess framtida bestånd och vård. Systern skrev ett gåvobrev till Karlstad stad så att skogen kunde sparas för framtida generationer. Invigningen skedde med pompa och ståt 1925 där tanken var att skapa ett friluftsmuseum med kulturbyggnader och möjlighet att fira olika högtider. Så småningom byggdes en dansbana och en friluftsteater som blev mycket populär. Var tid sätter sin prägel på Mariebergsskogen – Karlstads stadspark, nu och för alltid.

Friluftsmuseet

Under industrialismen fick gamla traditioner ge vika för nya tidens värderingar och tankesätt. För att bevara kulturbyggnaderna föreslog Wilhelm Welin, Värmlands Fornminnes- och Museiförening, att man skulle skapa ett värmländsk Skansen och 1925 invigdes friluftsmuseet. Här finns nu olika kulturbyggnader - från gårdar och stugor till kapell och bodar. Väderkvarnen, vädersågen och skvaltkvarnen känns mer aktuella än någonsin och ger en intressant vinkel med ett historiskt perspektiv på förnyelsebar energi. Mariebergsskogen är fylld av platser som visar och berättar om hur det var förr i tiden. På en tur med tåget Conrad Höök får du veta mer, eller läs på byggnadernas skyltar under en egen vandring och känn historiens vingslag.

Djurparken Lillskogen

I djurparken bor svenska lantraser av alla de slag. Kor, ponnyer, grisar, getter, får, kaniner och ankor väntar på ditt besök. Hönsen går fria och sprätter i gruset på stallbacken. Och under våren har du chans att se de nyfödda djurungar. Lillskogen är öppen alla dagar, året om.

Naturum Värmland

Nyfiken på naturen? Titta in i naturum som ligger mitt i Klarälvsdeltat med vatten och skog alldeles inpå knuten. Här kan du få höra fiskars mystiska ljud, känna på björnpäls och lära dig om våra vanligaste fåglar. Eller se en film om djuren i värmlandsskogarna. Vi ordnar naturvandringar och föredrag och har alltid olika tillfälliga utställningar på gång. Naturum Värmland är öppet alla dagar, året runt.

Skogen

Skogen i Mariebergsskogen är något utöver det vanliga och den ändrar karaktär beroende på väder, årstid och tid på dygnet. Vi hör svartmesens sång i vårgrönskan och ser ekorrarna leka bland de mäktiga tallarna på sommaren. Hösten bjuder på blåbärsrisets höstfärger och på vintern njuter vi av rimfrosten på vinterträd. Området har höga naturvärden och tas om hand på ett sätt som har den biologiska mångfalden i fokus. Det finns en hel del döda träd som får ligga kvar som livsviktig miljö för många småkryp och fåglar. För att skona den känsliga skogsmarken är det bra att hålla sig på redan upptrampade stigar när man vandrar. Från skogen kan du vandra vidare ut över de öppna strandängarna.

Strandängarna

Mariebergs strandängar bjuder på vidsträckta vyer. Betande kor skapar livsmiljö för tofsvipa och ängspiplärka. Sommartid ser vi fiskgjusen dyka och bland ängens alla nyanser av grönt syns standlysing och fackelblomster. Dimma och frost i vassen bjuder på vackra motiv den kallare tiden på året. Runt strandängarna går en tre kilometer lång vandringled som bjuder på äventyr över stock och sten. Där kan man få syn på spår efter bäver. Du kan också välja att gå en knapp kilometer på Lilla rundan som är spångad och där det finns några bänkar för en stunds vila. Till fågeltornets första våning kan du ta dig med rullstol och barnvagn.

Trädgårdar

Kring Mariebergs herrgård skapas en kulturhistorisk miljö med köks- och prydnads-växter vi hittat i prislistor, plant- och frökataloger från Karlstad runt 1920–1935. Vid Spikgården, 1800-talsstugan från Norra Finnskoga, visar vi idag rosor som funnits länge i Värmland och Dalarna tillsammans med äppelsorter och perenner. I Lek-trädgården kittlas sinnena på tema musik, litteratur och konst med spännande lek i vackra gröna rum. I lekskogen finns Hybelejens kvarn bland träd och gröna små kullar. Mitt i porlar fontänen där en isbana spolas vintertid. I Barnens köksträdgård kan du se kulturhistoriskt intressanta köksväxter från Karlstad, som till exempel ärtan "Nisse på Tomta". Kom gärna och titta på odlingarna och låt dig inspireras. Återkom ofta, så ser du hur det växer och frodas.

En trivsam park

Mariebergsskogen ligger bara en dryg kilometer från centrum, vid en av Karlstad många Vänervikar. Den är hela 78 hektar och naturstigen runt strandängarna är ungefär 3 km.
För att Mariebergsskogen ska vara en trivsam park för alla finns några enkla med viktiga ordningsregler.

Bil- och cykelfritt

Parken är bil- och cykelfri. Fordonstrafik är inte tillåten för obehöriga. Här leker barn!

Hundar

Ta gärna med hunden men håll den kopplad året om.

Det är inte tillåtet att:

  • Elda på annan än anvisad plats.
  • Spela brännboll, fotboll eller golf.
  • Störa eller skada djur, jaga eller fiska.
  • Mata djuren i Lillskogen.

Karta

Du kanske också är intresserad av

Bild på fontänen i Stadsträdgården med blommor runt om

Stadsträdgården

I den vackra Stadsträdgården växer så mycket som 800 olika arter av buskar, träd och blommor. Det är en stor och vacker park med intressant växtlighet, fina gångstråk, sittplatser, café och fontän.

Parker och grönområden

Blomsterplantering och grön gräsmatta

Teaterparken

Under varma sommardagar är Teaterparken ett mycket populärt utflyktsmål. Många kommer hit för att sola- och bada, eller för att promenera runt och titta på de vackra blomsterplanteringarna. Parken har ett fint läge intill Klarälven, och är en arena för några av stadens utomhusarrangemang.

Parker och grönområden

Vy över bryggorna i Sandgrundsparken

Sandgrundsparken

Sandgrundsparken ligger på en udde i Klarälven, mitt i centrala Karlstad. Det är en park för både vardag och fest. Sommartid nyttjas de öppna ytorna för picknick, spel, spontanidrott, konserter och arrangemang. Vintertid anordnas ibland spännande eldkonstarrangemang

Parker och grönområden

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

Hittade du det du sökte på sidan?