Bergholmen

Bergholmen

Vandringsleden från Jakobsbergsbron till Bergholmen ligger på cykelavstånd från Karlstad centrum och bjuder på fin vildvuxen lövskog med höga naturvärden och många olika arter. Det är nära till både Klarälven och Vänern med flera grill- och rastplatser.

Ledens längd

Längd: 3,1 km, 2 km, 1,1 km beroende på var du börjar

Karta

Fakta om vandringsleden

Längs leden

Grillplats

Rastplats

Svårighetsgrad

Medel

Ta dig dit

Parkering

Intresserad av

Vackra vyer

Spår av historien

Korta leder (0-3km)

För fågelskådaren

Rik flora

Observera

Leden innehåller en riskfylld övergång då man går över Hammaröleden. Se upp för fordon!

Vandringsleden går genom ett Natura 2000-område (EU:s nätverk för skyddade naturområden) längs med Klarälven och svänger därefter av, går över Hammaröleden och slutar ute på Bergholmen vid Vänern. Går du hela leden från Jakobsbergsbron blir det en vandring på ca 3,1 km, men du kan välja att starta längs Hammaröleden och har då ca 1,1 km till Bergholmen och ca 2 km till Jakobsbergsbron.

Utmed leden finns flera rastplatser med möjlighet att sitta ner och grillplats finns längs älven vid Hammarös informationstavla, samt längst ut på Bergholmen. Leden bjuder mestadels på vandring genom vacker vildvuxen lövskog men avslutar med vandring på spänger genom fält av vass, samt slutligen bland mycket olika växter och blommor längst ut på Bergholmen.

Ett annat område som särskilt är värt ett besök i närheten är Mariebergs strandängar som ligger i närheten av Jakobsbergsbron.

Djur och natur

Naturlivet kännetecknas till stor del av fåglar, insekter, lövträd, växter och blommor och har tillsammans ett högt naturvärde. Fågellivet i området är mycket rikt och många nära hotade eller sårbara arter har setts i området, till exempel Rördrom, Vassångare, Skäggmes och Mindre hackspett.

Bland träden växer mestadels Björk och innebär därmed inte så mycket mångfald, men artrikedomen bland växter är stor, och det finns många fina blommor längst ut på Bergholmen, t.ex. Tjärblomster, Sparvvicker, Styvmorsviol och Strandveronika. Insektsvärlden kännetecknas tydligast av fjärilar, sländor och mott, t.ex. Tistelfjäril, Näckrosmott och Brun mosaikslända.

Bergholmens historia

I slutet av 1800-talet byggde Göteborgsfirman Säfveåns AB ett 3 ramars sågverk ute på ”Tuvan”, idag kallad Bergholmen. Sågverket stod helt utan landsförbindning med fastlandet. År 1905 köptes sågverket av den danske konsulen Niels Christian Jensen. Jensen köpte även upp sågverket på Orrholmen till sitt trävarubolag. Under 1950-talet började sågverket avvecklas och runt 1963- 1964 stängdes sågen och började rivas.

Idag har naturen tagit över ruinerna av det gamla sågverket. Ett raserat tak, övervuxen byggnadsgrund och ett tjockt rött täcke av spån är de enda spåren som finns kvar efter det sågverk som i över 50 år lassade virke på båtar som kom ända från England hit till Karlstad. I vattnet står pelare kvar från den gamla bryggan där virke bars till båtarna och en elstolpe från den tidiga elektriciteten finns kvar. Även husgrunder och syrenbuskar visar på att det har varit bebyggelse här på ön förr i tiden. På holmen finns också rester av två runda luftvärnsställningar från andra världskriget. Karlstadborna samlades år 1940 på torget för att samla in pengar till luftvärnen, då Karlstad hade ett sårbart läge nära Norge under andra världskriget.

Hitta hit

Vandringleden börjar vid Jakobsbergsbron som ligger sydväst om Mariebergsskogen och syd om området Sommaro ca 4 km från Karlstad centrum. Enklast att ta sig hit är med cykel eller bil och en liten parkeringsplats finns precis innan Jakobsbergsbron.

Enklaste vägen från centrum är att ta sig mot Karlstad Centralsjukhus och därefter ta vägen ner förbi Sommaro och till Jakobsbergsbron. Vill du starta längs med Hammaröleden åker du från centrum mot och förbi inre hamn och mot Hammarö, och går på leden ca 700 meter efter att du kommit över Hammaröledens bro. Bilparkering finns inte här.

Du kanske också är intresserad av

Stig i skogen längs en bäck

Acksjöleden

Några kilometer norr om Molkoms tätort ligger natursköna Acksjön. Här kan du vandra längs Acksjöleden i omväxlande natur med vildmarkskänsla. Här är lugnt och skönt och en bra plats att njuta av tystnaden.

Vandringsleder

Bergviks udde

Bergviks udde

Bergviks udde är ett riktigt smultronställe strax väster om Karlstad. Här kan du koppla av omgiven av gammal hällmarkstallskog eller sitta på klipporna och njuta av utsikten över Vänern. Miljön utgör en skarp kontrast till stadspulsen i det närbelägna Bergviks köpcentrum.

Vandringsleder

Hedtallskog i Högemons naturreservat

Högemons naturreservat

Högemons åskulle är en isälvsavlagring efter istiden, där man kan utforska de terrassformade hyllor som bildats av havets vågor. I den promenadvänliga hedtallskogen finns en markerad led med grillplatser och en kolarkoja.

Naturreservat

Vandringsleder

Taggar för sidan

Vandringsleder

Sidan uppdaterad: 2024-06-14

15 Juni 2024