Solnedgång Jäverön

Jäveröns vandringsleder

Jäverön strax öster om Karlstad är en ö i Vänern. Här finns iordningställda vandringsleder som går genom ett mycket vackert levande kulturlandskap där du kan njuta av tystheten.

Ledens längd

Längd: 3 km, 10 km, 17 km

Karta

Fakta om vandringsleden

Längs leden

Grillplats

Rastplats

Vindskydd

Informationstavlor längs leden

Toalett

Brygga

Svårighetsgrad

Medel

Ta dig dit

Tillgänglig med buss

Tillgängligt med egen båt

Båtbuss stannar här

Parkering

Tillgänglighet

Tillgänglig för rullstolsburen

Rullstolsanpassad grillplats

Handikapptoalett

Intresserad av

Vackra vyer

Spår av historien

Bra för rullstol/barnvagn

Korta leder (0-3km)

Medellånga leder (4-8km)

Långa leder (9+ km)

För fågelskådaren

Nås med båt

Varning för fallande träd

Var uppmärksam på döda träd i din närhet när du rör dig i vandringsleden, särskilt när det blåser. Som följd av torkan under 2018 och efterföljande barkborreangrepp är det för närvarande många granar som står och dör i vandringsleden. Döda träd, kvistar eller trädtoppar kan falla plötsligt och ljudlöst. Vi tar bort de allra farligaste träden vid rastplatser och leder efter hand. Vänligen respektera eventuella avspärrningar.

Om vandringslederna

Jäverön bjuder på många smultronställen. Längs vandringslederna finns vindskydd, fikaplatser, toaletter och informationstavlor som berättar mer om naturen och kulturen på ön. Ön är 900 hektar stor.

Vandringslederna utgår från färjeläget och båtbussbryggan. Du kan välja att gå den korta vandringsleden på 3 kilometer eller den längre leden på 17 kilometer. Den långa leden kan också delas av i två slingor. Varje slinga är då cirka 10 kilometer.

Tillgänglighetsanpassat i söder

Södra delen av ön är tillgänglighetsanpassad med brygga, toalett, rastplats och spång som går till stranden.

Caféet på Jäverön 2024

Caféet vid Jäverö gård har öppet mellan vecka 25 och 31 (17/6 - 4/8). Öppettiderna är 11:00 - 16:00. Där finns lättare servering av fika, dryck och smörgås.

Natur, växter och djur

Barrskogarna på ön är ganska hårt brukade men här och var på ön finns fina hällmarkstallskogar, lövsumpskogar, aspskogar, hässlen samt ädellövskogar med en intressant kärlväxtflora.

Naturbetesmarkerna och strandängarna hålls öppna med hjälp av betande djur. Från och med 1 januari 2024 finns ingen gårdsarrendator men kommunen arbetar för att markerna ska hållas betade även i fortsättningen.

Hitta hit

Ut till Jäverön tar man sig via egen båt, båtbuss eller med en färja som avgår dagligen från färjeplatsen på Herröns sydspets. På färjan kan man ta både bil och cykel. Från Karlstad följ E18 österut mot Stockholm. Ta av vid avfarten mot Skattkärr och ta därefter till höger in på Herrövägen vid skylten Jäverön. Efter cirka 1,5 kilometer är du framme vid färjeläget på Herröns sydspets.

Buss

Buss går dagligen från Karlstads busstation, gå av vid hållplatsen Beckasinvägen och promenera de sista 1,5 kilometerna. Båtbussen går till Jäverön under sommaren. Du hittar avgångstider på Värmlandstrafiks webbplats. Båtbussen går från Inre hamn i Karlstad eller från Lövnäs på Hammarö direkt till Jäverön.

Du kanske också är intresserad av

Skogsväg

Brattforsheden

Naturen inom naturvårdsområdet Brattforsheden är variationsrik och intressant, här finns raviner, hedtallskog, brandfält och mossar. Brattforsleden går på en av Sveriges största isälvsavlagringar som bildats av en stor isälv.

Vandringsleder

Vänner vid stenarna i Dye domarring

I2-skogen

I nära anslutning till Karlstads tätort ligger I2-skogens strövområde. Ett mycket populärt naturområde med flera mil grusvägar, motionsspår och stigar i ett varierat skogs- och jordbrukslandskap. Snörika vintrar finns det skidspår i området.

Vandringsleder

Utsikt över Vänern från Västra Långholmen

Västra Långholmen

Västra Långholmen är en mindre ö i Vänerskärgårdens yttre del med fina klippstränder och storslagna vyer mot den öppna horisonten. Här kan du njuta av tystanden, vågskvalpet, lättpromenerade stigar och en handikappanpassad spång.

Vandringsleder

Taggar för sidan

Vandringsleder

Sidan uppdaterad: 2024-07-18

4 Oktober 2024