Pojke sitter på klippa vid sjö med kanot framför sig
Okänd

Sommarläger gav ungdomar en chans till nystart

Under många år har kommunen anordnat olika former av läger och sommarkollon för ungdomar och barn. Månadens dokument för juli blir några fina sommarbilder från lägerlivet.

Texten är skriven i juli 2021.

Lägerverksamhet

Under slutet av 60-talet och början av 70-talet anordnades lägerverksamheter runt om i landet i syfte att få ungdomar att bryta upp från skadliga vanor och få en paus från dåliga hemförhållanden. Ett av dessa var Floåsvallens träningsläger i Idre som Karlstads stad var med och bidrog till tillsammans med flera andra kommuner.

En vuxen och några ungdomar campar och lagar mat i det fria

Träningslägret hade 10 platser åt gången och tog emot pojkar som var mellan 15 och 21 år, i huvudsak från landets storstäder. Tanken var att fånga upp ungdomar som var på väg utför. Att få dem att komma bort från alkohol och narkotika eller svårigheter inom familjen och att aktivera dem fysiskt genom bland annat långfärder på cykel, fjällvandring och kanotfärder.

Karlstads barnavårdsnämnd hyrde somrarna1969 och 1970 Kindsjöns skogsstation i Bjurberget för att anordna lägerverksamhet för vissa skolungdomar. De såg det som angeläget att få ungdomarna sysselsatta under sommarlovet så de inte drev omkring i stan. Bad och fiske, bollspel, bordtennis och utflykter i vildmarksnatur var exempel på aktiviteter för ungdomarna.

Pojke i kanot tittar ut över sjö

Källa: Bilderna är ur socialnämndens arkiv, tyvärr utan årtal och information. Kanske är bilderna från Kindsjöns skogsstation eller Floåsvallens träningsläger.

Kan du identifiera platser eller personer på fotona, hör gärna av dig till kommunarkivet@karlstad.se

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

29 Mars 2024