Gatskyltar på Rud med vänortsnamn

Vänorter präglade stadsdelen Rud i Karlstad

Har du någon gång undrat varför vissa gator i Karlstad heter som de gör? Hur fick till exempel Blönduosgatan i stadsdelen Rud sitt namn?

Besök från Island

Karlstads kommun har samarbetat med flera vänorter genom åren.

Relationer har bildats med bland andra Jõgeva i Estland, Karlovac i Kroatien och så förstås med övriga Norden - däribland isländska Blönduós.

År 1985 kom teatersällskapet Leikfélag Blönduóss från Island på besök till Karlstad för ett gästspel på Karlstads Teater.

Där framfördes föreställningen Skugga-Svein, en uppskattad saga som påminde publiken om en tid då islänningarna trodde på vättar och där det goda till slut alltid segrar.

Affisch isländskt teatergästspel "Skugga-Sveinn"  på Karlstads teater

Gatunamn i stadsdelen Rud

1989 föreslog Karlstads kommuns namnberedning att den norra änden av Rudsvägen skulle döpas om till Blönduosgatan. Redan tidigare, 1965, hade gator som Mossgatan, Horsensgatan och Nokiagatan på Rud fått sina namn efter vänorter i Norge, Danmark respektive Finland. Nu skulle Island få bidra med ett namn, vilket också skedde. Så kom det sig alltså att en liten stad i den nordvästra delen av Island fick ge namn åt en gata i värmländska Karlstad.

Källor: Kjell Fredrikssons samling.

Karlstads kommun, Fritidsnämnden 1977-2006, F6: Handlingar rörande vänorter och vänortsutbyten.

Sidan uppdaterad: 2023-12-01

29 Mars 2024