Konstverket Bee You

Bee You

Konstnär: Johan Paalzow

Teknik/material: Aluminium, polyester och ek

År: 2022

Adress: Borgmästarholmen

Om konstverket

På Borgmästarholmen precis invid Klarälven, har ett färgglatt träd slagit rot. Från den ena grenen växer en solgul blomma, på den andra hänger en rosa bikupa i samma plastmaterial. Stammens utförande i aluminium liknar verklig bark, i kontrast till blomman och bikupans mer syntetiska utseende. Skulpturen står upphöjd på ett fundament av betong och trä, som också fungerar som en sittbänk – där det går att vila benen, blicka ut över vattnet, eller ta en stund till att reflektera.

KOnstverket Bee You

Konstverkets färgstarka utseende sticker ut i miljön där den står, omgiven av levande träd och grönska. Kanske är det hela poängen, att det är okej att skilja sig från sin omgivning; precis som verkets namn, Bee you, uppmanar till – att man ska kunna få vara sig själv. Att namnet byter ut ”be” mot ”bee” anspelar på bikupan, som är en central del av verket. Konstnären har bin och bikupor som återkommande motiv – under sina år på konstskola samlade han bin under vintern och ville få dem att flyga igen; han blev också vän med ett flertal biodlare i sin omgivning.

Skulpturen fungerar även som gatubelysning när det blivit mörkt, och hjälper till att vägleda dem som passerar till fots på land eller på älven längs Borgmästarholmen under kväll och nattetid.

I både titel och utseende liknar skulpturen ett annat verk av Palzoow, vid namn Bee there, som finns placerat på Gamla gatan i Örebro.

Om konstnären

Johan Paalzow (född 1961 i Stockholm) har examen från Konstfack, där han även arbetat som lektor i skulptur. Han arbetar främst som skulptör och har utfört många offentliga konstgestaltningar runtom i Sverige, bland annat vid Stockholms universitet, Hammarspark i Malmö och Universitetssjukhuset i Linköping.

Paalzows konstnärskap kretsar ofta kring naturens estetik och biologi. Hans skulpturer i storformat trotsar likformigheten, lånar ofta former från växter och svampar, men tycks vara av en annan, förtrollad, färgsprakande och övernaturlig värld. Paalzow arbetar i material som miljövänlig plast, aluminium samt andra industrimaterial.

Adress

Borgmästarholmen.

Karta

Kontakt

Taggar för sidan

Idrott och motion

Sidan uppdaterad: 2024-01-10

23 April 2024