Konstverket Bortom bergen

Bortom bergen, Detrás de los Cerros

Konstnär: Marco Cueva

Teknik/material: Marmor och stål

År: 2015

Adress: Oskarslunds vårdboende, Gruvlyckan.

Om konstverket

Bland kullarna utanför Oskarslunds vårdboende tornar en grupp moln av marmor upp sig mot himlen. Molnen både vilar på, och tycks avge, ett regn av stål.

Konstverket går att skymta på avstånd, längs vägen mellan Gruvlyckans centrum och vårdboendet. Det är också synligt inifrån byggnaden, bland annat från en inglasad gång - där de som bor på Oskarslund kan ta promenader när de inte har möjlighet att vistas utomhus.

Kompositionen refererar till Prins Eugens målning ”Molnet”. Där ses ett kuperat, gräsklätt och lummigt landskap med ett stort vitt moln i fonden mot en blå himmel.

Titeln för verket ”Detrás de los Cerros”(Bortom Bergen) är tagen ur en mexikansk kärlekssång. I den sjungs om att det som man längtar efter finns ”bortom bergen”, något som man bara kan ana men inte nå. För Cueva representerar molnen barndomens fridfulla stunder samtidigt som moln också kan förebåda dramatiska händelser. Regnet kan både ses som ett uttryck av sorg och som ett löfte om en ny början, regnet kan också tvätta allting rent. Tanken på vad som kan finnas bortom bergen kan också ses som en betraktelse om det som kan tänkas vänta när vi lämnar det välkända bakom oss.

Om konstnären

Marco Cueva (född 1965 i San Pedro Sula, Honduras) är bosatt och verksam i Stockholm och har studerat fri konst på Kungl. Konsthögskolan. I sitt konstnärskap är Cueva intresserad av att gestalta det efemära, det förgängliga och flyktiga, såsom moln eller rök, i sten och andra hårda och tunga material. Han strävar efter att skapa en illusion av viktlöshet och därmed förstärka motsättningen mellan motivet och materialet.

Cueva har haft separatutställningar på bland annat Galería Nacional de Arte i Tegucigalpa, Honduras; Galleri Charlotte Lund i Stockholm och Galería Plástica Contemporánea i Guatemala. Cueva har även gjort ett flertal offentliga verk på platser som Högskolan i Jönköping, Karlslunds vårdboende i Örebro och Länsrätten i Stockholm.

Adress

Oskarslunds vårdboende, Gruvlyckan.

Karta

Kontakt

Taggar för sidan

Idrott och motion

Sidan uppdaterad: 2024-01-10

23 April 2024