Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Konstverket Fröden onödig.

Fröken onödig

Konstnär: Astrid Göransson

Teknik/material: Brons, en bok, en blogg

År: 2014

Adress: Nyedstorget i Molkom.

Om konstverket

Vad innebär det att vara onödig - och hur nödvändigt är det egentligen att vi människor konstant ska behöva göra nytta? På Nyedstorget i Molkom ligger en bronsskulptur föreställande en flicka i tonåren, som ska väcka precis sådana funderingar. Det är en kaxig fröken onödig, som bara ligger där på torget och duger som hon är.

Skulpturen är del av en triptyk, ett konstverk bestående av tre delar, verket har uppkommit genom deltagarbaserade processer tillsammans med boende i Molkom. Under tillkomstprocessen hyrde konstnären en bostad i Molkom, för att lära känna platsen på djupet och för att bygga relationer med lokalsamhället och boende i området. Sina upplevelser och iakttagelser går att ta del av genom en blogg vid namn MOLKOM 2014, vilken också är del av verket. Via en QR-kod som finns på en simulerad Ipad bredvid Fröken onödig, kan man ta sig till bloggens hemsida. Del av verket är också en bok med titeln: ”(Om) det onödigas nödvändighet”. I boken medverkar ett stort antal Molkomsbor som berättar om en onödig sak de äger, men de inte vill göra sig av med. Den kan bära på ett minne, bara vara fin eller på annat sätt ändå vara värdefull för ägaren. Boken delades ut till alla hushåll i Molkom under 2014.

Tanken är att man ska kunna sätta sig ner hos Fröken onödig, kanske viska något i hennes öra – att hon blir en lyssnerska, en deltagare och ett vittne. Och det ska vara hennes uppgift att se till så att Nyedstorget är en nyttighetsfri zon, där man bara kan finnas till och vara tillräcklig utan att behöva göra någon särskild nytta alls.

Om konstnären

Astrid Göransson (född 1956) är bosatt och verksam i Maglaby i Skåne. Hon har examen från Konstfack, Malmö Konstskola Forum samt Valands Konsthögskola. Göransson arbetar med både animation och offentliga verk. Ett av hennes offentliga verk, Kom som du är! står utanför riksdagshuset och föreställer de fem första kvinnorna som var invalda i Sveriges riksdag. Hon har haft separatutställningar på bland annat Galleri Syster, Galleri 1, Galleri Thomas Wallner, Galleri Lindqvist, Skövde Konsthall, och Borås konstmuseum

Adress

Nyedstorget i Molkom.

Karta

Kontakt

Sidan uppdaterad: 2024-06-14

Hittade du det du sökte på sidan?