Konstverket Sven-Erik Magnusson

Monument över Sven-Erik Magnusson

Konstnär: Assa Kauppi

Teknik/material: Brons

År: 2020

Adress: Sandgrundsparken

Om konstverket

En man många värmlänningar känner till och håller kär är Sven-Erik Magnusson, sångare i gruppen Sven Ingvars. Idén till ett minnesmonument över artisten kom från ett medborgarförslag kort efter hans bortgång under 2017.

Den naturalistiska avbildningen av artisten har ett brett leende, skrattrynkor kring ögonen och är iförd kostym med en skjortknapp uppknäppt. Ena handen är höjd i en vinkning - kanske i en hälsning, eller för att ta farväl. Det var en gest artisten ofta gjorde både när han gick upp på och klev av scenen; bland annat ute på Sandgrundsudden, där Sven-Ingvars ofta hade sina sommarkonserter. Invid trappan som leder upp till skulpturen finns en bänk, där avbildningar av en mikrofon och artistens gitarrfodral vilar.

Konstverket Sven-Erik Magnusson

Invigningen av verket var på grund av pandemin uppskjuten ett antal gånger och fick till sist genomföras digitalt under september 2020, i form av en video där både konstnären och Sven-Erik Magnussons son, Oscar Magnusson, medverkade. Minnesmonumentet besöks frekvent av hängivna fans, många lämnar blommor, brev och föremål på platsen.

Om konstnären

Assa Kauppi (född 1977) bor och är verksam i Stockholm. Hon har en masterexamen i fri konst från Kungl. Konsthögskolan samt ett certifikat i bergsprängning. I sin konst intresserar Kauppi sig bland annat för skönhetsideal och den tävlingsinriktade samtid vi lever i – att det konstant koras nya vinnare och förlorare i samhället. Dessa teman förekom bland annat i utställningen The race is over, som blev hennes konstnärliga genombrott; där hon gestaltade en grupp barn på startpallar inför en simtävling, som gestaltar de olika förutsättningarna vi föds med. Att i vårt konkurrenssamhälle, är vissa tävlingar över innan de ens börjat. Kauppis konst är inköpt till bland annat hos Statens Konstråds och Region Östergötlands samlingar.

Adress

Sandgrundsparken.

Karta

Kontakt

Taggar för sidan

Idrott och motion

Sidan uppdaterad: 2024-01-10

23 April 2024