Other languages

Karlstad municipality itself does not provide a translation of the website into other languages, the primary language for the website is Swedish.

If you want to access the information in languages other than Swedish, you as a visitor can use external services to translate the content.

An example of such a service is Google Translate from Google. By you as a visitor using such a function, your visit will be tracked by the external party, for example Google.

Google translate Karlstad.se
Konstverket Ska vi leka

Ska vi leka

Konstnär: Eva Fornåå

Teknik/material: Brons, granit och glas

År: 2011

Adress: Zakrisdals vårdboende

Om konstverket

Forskning indikerar att konst i våra livsmiljöer påverkar hälsan och livskvaliteten positivt. Konstupplevelser kan till exempel hos personer med demenssjukdomar minska ångest, stimulera minnet och kommunikationsförmågan. Djurskulpturerna som finns på Zakrisdals vårdboende är som varma och trygga sällskapsdjur; och kanske väcker de minnen av älskade husdjur till liv.

Utanför entrén till vårdboendet står en hund och en katt och betraktar varandra på nära avstånd, hunden har en pigg framtoning och verkar ivrigt vilja leka med det andra djuret, medan katten är mer avvaktande, men ändå nyfiken.

Konstverket Christina (hund)

Innanför dörrarna ligger ytterligare en hund, som både verkar vakta ingången och ge ett varmt välkomnande till de som stiger in i entrén. Hunden är uppvärmd, för att efterlikna ett verkligt djurs kroppsvärme, och skapa en trygg och inbjudande känsla. Där hunden vilar finns en sittplats, här kan man slå sig ned en stund för att klappa och umgås.

Konstverket Annika (katt)

Vid fönstret som vetter ut mot gården, står en katt och blickar ut – kanske på spaning efter fåglar i träden utanför. Precis som hunden i entrén är kattskulpturen också uppvärmd och står på ett fundament där man kan sätta sig, klappa på den, och ta en stund till att blicka ut över gården i lugn och ro.

Om konstnären

Eva Fornåå (född 1962 i Göteborg) är bosatt och verksam i Motala, och har examen från Hovedskous målarskola och Konsthögskolan i Umeå. Fornåå arbetar främst med offentliga verk och har skapat omkring åttio stycken, placerade på vårdboenden, skolor, bibliotek och torg runtom i Sverige. Främst skulpterar hon djur, och vill med sin konst sprida glädje och fokusera på det som är godartat i världen.

Adress

Zakrisdals vårdboende.

Karta

Kontakt

Sidan uppdaterad: 2024-06-14

Hittade du det du sökte på sidan?