Yrkeshögskolan i Karlstad

Industrirörtekniker, 2 år

Det finns fortfarande plats på höstens utbildningsstart.

Satsar du på toppjobben inom industrin? Vår utbildning Industrirörtekniker öppnar vägen till välbetalda, kvalificerade montörsarbeten på till exempel pappersbruk, fjärrvärmeverk, oljeriggar och kärnkraftverk.

Vill du ha världen som arbetsfält eller trivs du hellre på hemmaplan? Du väljer! Efter dina avslutade studier är du expert på rörmontering eller underhållsarbete inom industrin.

Myndigheten för yrkeshögskolan har, under våren 2017, kvalitetsgranskat Industrirörteknikerutbildningen. Utbildningen fick högsta betyg, vilket innebär att den uppfyller myndighetens fastställda kvalitetskriterier och bedöms ha mycket hög kvalitet. 

Motsvara arbetsmarknadens krav

I utbildningen varvas teori och praktik för att du ska få de kunskaper som motsvarar arbetsmarknadens höga krav. Du får bland annat träna upp din yrkesskicklighet, kvalitetsmedvetenhet och ditt ansvarstagande, samt att få ett gott driv i det egna arbetet.

Under utbildningen lär du dig bland annat ritningsläsning, svetsteknologi, avancerad rörmontering, svetsmetoder i TIG och MMA i olika material, ellära, tolka tekniska tabeller, beräkningar och tillverkningar av
fästanordningar samt branschspecifika regler.

20 utbildningsveckor är förlagda ute på arbetsplatser, på så kallad LIA (Lärande i arbete). Det gör att du får möjlighet att inte bara lära dig mycket, utan också att knyta värdefulla kontakter.

Kvalificerad utbildning

Du som väljer Industrirörtekniker får en mycket kvalificerad
utbildning som följer IIW:s svetskurser och som väl förbereder dig för de krav som ställs för svetsarprövningscertifikat. Du kommer i princip att kunna utföra alla svetsjobb.

Som industrirörtekniker jobbar du med montering och svetsning av rör som utsätts för höga tryck. Detta ställer stora krav på hantverksskicklighet, noggrannhet och inte minst säkerhetstänkande. Att känna till olika regelverk är därför en viktig del i utbildningen. Likaså isometrisk (3D) ritningsläsning.

Det efterfrågade behovet av industrirörtekniker är stort. Du har därför stora möjligheter att få jobb direkt efter utbildningens slut.

Egna lokaler

Utbildningen håller till i egna lokaler på Hammarö, mitt emot
Hammarö Arena.

Behörighet och förkunskapskrav

För att söka till utbildningen behöver du uppfylla behörighetsvillkoren för studier inom yrkeshögskolan. Läs mer här om behörighet för studier inom Yh.

Dessutom krävs särskilda förkunskaper för att vara behörig att söka till utbildningen. Här kan du se vilka förkunskaper som krävs. 

Informationsblad

Informationsblad Industrirörtekniker

Utbildningsstart 

Nästa utbildningsomgång startar i slutet på augusti 2019.

Ansökan

Ansökan kommer att öppna i slutet på februari 2019.

CSN

Utbildningen ger dig rätt att söka studiemedel från CSN.

Kontaktperson

Staffan Hörnell, utbildningsansvarig.Tel: 054-540 14 52
Mobil:0703 23 27 08
E-post: staffan.hornell@karlstad.se

Har du synpunkter på den här sidan, tar vi tacksamt emot dem. Fyll i formuläret nedan och dina synpunkter skickas till ansvarig för sidan. Om du anger din e-postadress kan vi ge återkoppling. Tack för att du hjälper oss att skapa en bättre webbplats.

Uppdaterad den